StoryEditorOCM

oil bar u vodnjanuUlja iz 2014. nemaju uobičajene karakteristike: složeni mirisi, užegli okus...

Piše PSD.
2. ožujka 2015. - 21:36
vodnjan_maslina3-141114

Oil bar na Danima mladog maslinovog ulja u Vodnjanu je već kultno mjesto okupljanja proizvođača i potrošača maslinovog ulja. Tako je na Oil baru bilo angažirano sedam senzornih analitičara, članova istarske Udruge senzornih analitičara maslinovog ulja (USAMU) iz Buja.

Imali smo priliku kušati i komentirati karakteristike maslinovih ulja, osim iz Istre i Dalmacije i ulja iz Slovenije, Hercegovine i Crne Gore. Evo što o uljima koja su donijeta na ocjenu i kušanje u Vodnjan kaže za Maslinu voditelj Oil bara Goran Mühlstein.

„Na prezentaciju i kušnju predano je u Oil bar cca 60-ak ulja, što je nešto manje uzoraka u odnosu na 2013. godinu. Ovogodišnja (2014. nap.a.) ulja nemaju uobičajene karakteristike na koje smo navikli. Ulja su blažih intenziteta voćnosti, kao i gorčine i pikantnosti.

Nedostatak pravih ljetnih sunčanih dana, puno kiše i vlage, te prethodna blaga zima su s jedne strane uvjetovali razvoj i opstanak više vrsta štetnika, a s druge strane djelovali su na samu kakvoću ulja (manju količinu fenolnih tvari). Velika količina vegetacijske vode u plodu utjecala je i na smanjenje randmana kod pojedinih sorti maslina (buža).

Kao najčešće negativno svojstvo (manu) prisutno u nekoliko uzoraka ulja istaknuli bi ulja dobivena preradom ploda napadnutog maslinovom muhom. Ta su ulja smanjene kvalitete s blago izraženim negativnim svojstvima – složenim mirisima i okusima truleži i raspadanja. I 2014. godine bio je prisutan lagan užegli okus i miris prisutan u nekoliko ulja, mahom stranih, međutim, tu se radilo o izloženim i prezentiranim uzorcima ulja od 2013..

Od ulja izloženih i prezentiranih na Oil baru najzastupljenije je ulje sorte buža, potom leccino, oblica, istarska bjelica i mješavina sorti. Ostale sorte bile su zastupljene sa po 1 do 2 uzorka.

Istaknuli bismo monosortno ulje buže proizvođača Burin, leccino Traulin, žižoleru Meloto, leccione Salvela, oblica Franka, coratina Oliveri, pendolino OPG Lorena Stipančić, kao i miješane sorte Chiavalon i Brist olive.“

Piše Franko Raguž, dipl. ing. agronomije
Foto: Goran Šebelić / CROPIX

20. travanj 2024 05:57