StoryEditorOCM

savjetujemoKako otkriti zarazu paunovim okom: uzorke uzimajte po sortama i po lokacijama

Piše PSD.
25. svibnja 2016. - 10:44
paun

Dugo je vremena struci trebalo da uvjeri maslinare u učinkovitost prskanja maslina protiv paunova oka jedanput u jesen, nakon berbe, i drugi put u proljeće neposredno prije kretanja vegetacije.

Taman su ljudi to prihvatili, a onda novi „šok“. S obzirom na negativna iskustva na terenu, posljednjih se godina nameće potreba za još češćim prskanjem protiv te opake bolesti maslina. Svjedoci smo sve toplijih i vlažnijih zima bez dugotrajnije hladnoće i bure. Takvi su klimatski uvjeti uzrok sve češćim, gotovo konstantnim infekcijama.

Kada, na koji način i čime prskati, pitanja su na koja maslinari traže odgovore.

Praksa nameće potrebu ciljanog i učinkovitog prskanja po suhom i mirnom vremenu bez vjetra. Sredstva su skupa i neučinkovitim prskanjem povećavamo trošak bez značajnije koristi na krajnji rezultat odnosno urod.

Jako puno ima maslinara koji su zadnjih desetljeća pojedinačno posadili više tisuća sadnica maslina koje sada dolaze u puni rod. Navodim primjer jednog maslinara koji mi je došao po savjet sa problemom paunovog oka. On samo za jedno tretiranje mora utrošiti 12.000 litara vode. Možemo sami vrlo lako izračunati potrebne količine zaštitnih sredstava i novca.

Stoga ponovimo i ovom prilikom: prije prskanja najprije moramo ustanoviti postotak (našem oku nevidljive) infekcije. To možemo lako ustanoviti potapanjem listova masline u 5% otopinu NaOH. Kristale natrijeve lužine možemo nabaviti u boljim poljoprivrednim apotekama i kod kuće pripraviti otopinu.

U tom sam slučaju maslinaru dao već pripremljenu litru lužine koju će moći upotrebljavati više puta tokom godine. Eto savjeta koji sam mu dao. 

Sve sorte maslina nisu jednako podložne napadu. U našim uvjetima u Istri najosjetljivije su buža, istarska bjelica i oblica, dok je leccino puno otporniji. Iz tog razloga ispitivanje infekcije obavljamo po sortama. 

Uzimamo uzorak od sto naoko zdravih listova sa doljnje trećine sa više stabala u jednom masliniku. Listovi moraju biti stariji, to znači oni na donjem dijelu grančice. Potom ih potapamo u lužinu te nakon dvadeset minuta vraćamo lužinu u bocu i pristupamo brojanju inficiranih listova. 

Na inficiranim, bolesnim listovima pojaviti će se crne pjege. Prag štetnosti je pet inficiranih listova, tada moramo krenuti u zaštitu. Sve se to ponavlja i na drugim lokacijama gdje imate maslinike, jer bolest nije jednako prisutna na svim lokalitetima. Da zaključimo: uzorke moramo uzimati posebno po sortama i po lokacijama.

Infekcija paunovog oka moguća je kroz cijelu godinu. Ovisno od godišnjeg doba i vremenskim prilikama primjenjujemo različita sredstva zaštite. Imamo veliki izbor odobrenih sredstava od organskih, na bazi bakra i mineralnih ulja.

PIŠE Franko Raguž, dipl. ing. agronomije

Priprema otopine natrijeve lužine

Jednu litru vode prokuhati u loncu, ohladiti na oko 60 stupnjeva Celzija. Potom lagano, uz miješanje sa drvenom kuhačom, jako pažljivo dodati 50 grama kristala natrijeve lužine. 

Zbog burne reakcije čuvati oči i ruke, koristiti rukavice od lateksa koje se mogu nabaviti u svakoj apoteci. 

Nakon hlađenja otopina je spremna za uporabu. Takva je lužina aktivna duže vremena, pa se može koristiti za više ponavljanja tokom godine.

19. travanj 2024 20:02