StoryEditorOCM

natjecanje okupilo brojne poklonikeTrgom se širio miris raštike i suhog mesa: arhaična delicija othranila je generacije, a polako zauzima mjesto i u suvremenim jelovnicima

30. siječnja 2018. - 09:28

Ispred Muzeja Narone u Vidu održana je u nedjelju tradicionalna neretvanska raštikijada-natjecanje u kuhanju raštike i suhog mesa, koja je okupila brojne poklonike ove starinske delicije, koja nalazi svoje mjesto i u suvremenim jelovnicima.

Sunčan siječanjski dan doprinio je lijepom ugođaju na Naronitanskom trgu kojim se širio miris svježe skuhane raštike sa suhim rebrima, pancetom i svinjskim nogicama. To arhaično jelo koje je preživjelo stoljeća i opstalo do današnjih dana othranilo je generacije Neretvana, koje ga se još rado sjećaju.

Najbolju raštiku skuhala je ekipa znakovita imena Raštika za lika. Druge su bile Zelene note, a treće mjesto zauzele su Gusine.

Prema propozicijama natjecanja za kuhanje raštike ekipe su imale dva sata vremena. Nakon toga, stručno ocjenjivačko povjerenstvo nije imalo nimalo lagan zadatak od toliko dobro skuhanih raštika izabrati onu najbolju.

Uz prve tri raštiku su ispred Muzeja Narone još kuhale ekipe: Otaj rad, nema stavanja, Plava kamenica – Mesnica Begić, Prud, Radio Delta, Udruga za očuvanje neretvanske baštine, Tri smišna tipa, Pivčeva kala, Ispod strehe, Kakobilo i Veterani gardijske brigade.

20. travanj 2024 13:44