StoryEditorOCM

savjeti zlatka gallaS maslinama možete i u pećnicu, isprobajte ova dva recepta

24. siječnja 2018. - 20:06

Masline se mogu sušiti u pećnici na niskoj temperaturi (oko pedesetak stupnjeva) oko pet sati odnosno dok ne izgube dvije trećine svoje vlažnosti.

Tokom sušenja može ih se posoliti ili posuti začinskim biljem. Kad su masline gotove, valja ih spremiti u staklenke i zaliti maslinovim uljem, a po volji i s dodatnim začinima (papar u zrnu, čili paprika, mediteransko začinsko bilje...).

Crne masline u pećnici (1)

Masline najprije raširite po poslužavniku ili „škrovadi“ prelijte vrelom vodom, pustite da se ohlade, odlijte tekućinu, pa posoljene masline na kratko popecite na pećnici ugrijanoj na 100 stupnjeva.

Popečene masline ohladite, spremite u staklenke i zalijte maslinovim uljem.

Crne masline u pećnici (2)

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Zrele crne masline složite u škrovadu (lim za pečenje) tako da pokriju dno te stavite u pećnicu koju ste ugasili čim je dosegla željenu temperaturu. Masline ostavite nekoliko sati odnosno sve dok se pećnica nije ohladila.  

Potom ih ovlaš posolite i miješajući nakapajte maslinovim uljem. Tako pripremljene masline se mogu odmah jesti, spremiti u staklenke s uljem ili zamrznuti. 

19. travanj 2024 14:24