StoryEditorOCM

moć likopenaJedite rajčice! To sočno povrće značajno smanjuje rizik od raka prostate

Piše Maslina, Agroportal
1. listopada 2017. - 18:47

Danas rajčica ima široku primjenu kao prehrambena namirnica, postoji na tisuće jela u kojima je rajčica glavni sastojak. Plod rajčice zastupljen je u svim kuhinjama svijeta.

U prerađivačkoj industriji jedna je od primarnih sirovina; prerađuje se u sokove, koncentrate, pelate, dok se zeleni plodovi mogu marinirati. 

Zbog hranidbene vrijednosti ima i veoma povoljan učinak na zdravstvene čimbenike ljudskog organizma, piše Agroportal.

Bitan sastojak ploda rajčice je i likopen (karotenoid koji uz ksantofi l i karoten daje crvenu boju). Likopen je prirodni antioksidans, a regulira i rast stanica, glavni je karotenoid u ljudskoj krvi i tkivima. Rajčica i njezini proizvodi su glavni izvor likopena u ljudskoj prehrani.

Termičkom obradom se povećava njegova bioaktivnost pa tako sok od rajčice sadrži 150 mg/l dok je sadržaj likopena u svježoj rajčici 30 mg/kg. 



Likopen, pigment odgovoran za crvenu boju rajčica, izaziva veliko zanimanje znanstvenika zbog svojih bioloških i fizikalno-kemijskih svojstava, osobito antioksidativnog djelovanja povezanog, između ostalog, sa smanjenjem oštećenja bjelančevina, lipida i ostalih staničnih sastojaka. 

Uz ostale karotene, likopen se ubraja u sastojke hrane s potencijalnim funkcionalnim učincima.

Rajčica, odnosno proizvodi od rajčice, najvažniji su izvor likopena, te stoga postaju jedni od mnogobrojnih prehrambenih proizvoda što se posljednjih godina svrstavaju u funkcionalnu hranu, tj. hranu koja može na bilo koji način pozitivno utjecati na metaboličke i fiziološke funkcije organizma.

Za otkriće njegove uloge u pomaganju kod određenih bolesnih stanja, zaslužni su istraživači s Harvarda koji su istraživali odnose karotenoida i pojave raka prostate. 

Oni su, naime, utvrdili da od nekoliko stotina karotenoida jedino likopen pruža određenu zaštitu. 

U dobro kontroliranoj studiji oni su utvrdili da osoba koja dnevno prima 6,5 mg likopena smanjuje rizik za pojavu raka prostate za 21% u odnosu na kontrolnu skupinu. 



Znanstvenici su analizirali tipove hrane, metode kulinarske obrade i druge relacije važne za procjenu učinkovitosti likopena, pa su došli do zanimljivih otkrića. 

Za njegovo otapanje potrebna je masna komponenta pa ga je najbolje uzimati u masnoj juhi (koja tako postaje crvenkasta) ili u pizzi prelivenoj umakom od rajčice (koji je potom zapečen).

Naime, tada je apsorpcija likopena maksimalna. Od brojnih proizvoda na bazi rajčice, harvardska studija je pokazala da jedino sok od rajčice nema nikakvu aktivnost. Najveći aktivitet imaju kečap, gusta juha od pirea rajčice (načinjena s maslinovim uljem) ili pizza.

Osim rajčice, likopen sadrže i lubenica, ružičasti grejp i guava. 

Oni koji vole intenzivno crvenu juhu od rajčice i konzumiraju je više puta tjedno ne bi trebali biti zabrinuti. 

Talijani su spretno komercijalizirali pizzu kao "ljekovitu" upravo zbog preljeva od rajčice, piše Agroportal.

19. travanj 2024 17:17