StoryEditorOCM

ne upadajte u zamkuČini vam se da ne mršavite? Ovo su najčešće zablude u vezi maslinova ulja

Piše Maslina
25. rujna 2017. - 14:29

Ponekad namirnice koje su iznimno zdrave i potrebne našemu tijelu mogu postati kamen spoticanja ukoliko pokušavamo izgubiti suvišne kilograme. Jedan od najčešćih takvih 'krivaca' na našim područjima zasigurno je maslinovo ulje koje u Dalmaciji i na prostoru čitavg Mediterana već stoljećima slovi za 'supernamirnicu'.

Iako je vrlo zdravo, a prema tome i dobrodošlo u prehrani, trebamo biti oprezni u količini koju konzumiramo. Naime, kalorijski se ne razlikuje od bilo kojeg drugog ulja, pa sadrži čak 900 kcal na 100g.

Drugim riječima, ukoliko vam je cilj mršavljenje, zamjena nezdravih ulja maslinovim neće odigrati nikakvu ulogu. Mnogi upadaju u zamku, pa riječ 'zdravo' poistovjećuju s 'kalorijski nisko', te pretjeraju s količinom koju konzumiraju.

Riječki kardiolog doc. dr. sc. Alen Ružić, dr. med. koji je u roku od pet godina smršavio 98 kilograma otkriva kako je vjerovanje da je maslinovo ulje dobro za mršavljenje jedna od najvećih zabluda o prehrani, piše Zadovoljna.hr.

- Maslinovo ulje je izvrsna namirnica, najbolja masnoća koju poznajemo, no kao i druge masnoće vrlo kalorična. Minimalna dnevna količina masnoća je 10 grama (2 čajne žličice) što daje 90 kalorija. Svako tko želi smršaviti trebao bi se držati ovog pravila, a salate nikako uljiti - govori dr. Ružić.

Dobra je vijest ipak da, za razliku od drugih biljnih ulja i masti, maslinovo ima nisku razinu kolesterola. Osim toga, radi se i o snažnome antioksidansu zbog kojega će vam vaše tijelo biti zahvalno. No, kao i u svemu, treba biti umjeren.

16. travanj 2024 03:05