StoryEditorOCM

čaj, ulje ili tinkturaGospina trava - obljubljena ljekovita biljka

Piše Šibenski list
30. lipnja 2017. - 13:06

Gospina trava ili rupičasta pljuskavica u narodu ima i druge nazive kao što su: rupičasta pljuskavica, rupičasta trava svetog Ivana, zelje strasno, cvit Gospin, gorač, zvončac, ručica Marina, ručica Gospina, trava Bogorodičina, bijeg vražji, gospino zelje, ivanjčica, ivanjica, ivanova trava, krvavi korien, potrišljenik, probočka, prostrieljenik, ruda diva, rusoglavec, šentjanženica, vražji beg, zelje ivanje, zelje strašno, zvonačac, ranjenik, rožica sv. Ivana, kantarion i pljuskavica. 

U Hrvatskoj je široko rasprostranjena biljka. Nalazimo je uz rubove šuma, u raznim hrastovim sastojinama, na čistinama, u šikarama, uz živice, na neobrađenom zemljištu, osunčanim livadama i pašnjacima. 

Gospina trava višegodišnja je biljka, visoka 30 do 100 centimetara, pri vrhu obilato razgranata, s dvjema izdignutim prugama na goloj stabljici. Korijen joj je jak, vretenast i vrlo razgranat. Listovi su sjedeći, nasuprotni, obično jajasti, do 3 centimetra dugi i goli. 

Na površini imaju brojne svijetle točkice, koje se osobito dobro zapažaju na protusvjetlu. To su žlijezde napunjene eteričnim uljem, tako da list izgleda fino izbušen.

Cvjetovi su zlatnožuti, pri vrhu ogranaka formiraju široke štitolike cvatove. Cvijet ima pet latica koje su od dva do četiri puta duže od lapova, na rubu ponekad tamno istočkane, ili imaju crtice. Prašnici su brojni (50-60), srasli u tri snopića. Ako se cvijet zgnječi, među prstima ostane trag krvavocrvene boje. 

Biljka ima svojstven miris i opor, gorak i aromatičan okus. Cvjeta od lipnja do kolovoza.

Gospina trava u narodnoj je medicini obljubljena ljekovita biljka. Koristi se svježi cvijet ili suha nadzemna biljka. Priprema se kao čaj, ulje ili tinktura. Najčešće se koristi ulje koje je crvene boje i služi za brže zacjeljivanje rana i opeklina.

19. travanj 2024 18:07