StoryEditorOCM

prirodni kontraceptivMaslina sadrži sastojak koji djeluje kao 'molekularni kondom', a mogu ga koristiti i muškarci i žene! Mehanizam njegovog djelovanja uistinu je zapanjujući

Piše M. Č.
3. lipnja 2017. - 10:06

Nedavno istraživanje provedeno na Sveučilištu Kalifornija pokazalo je kako lupeol, prirodni sastojak maslina i nekih drugih biljaka, poput korijena maslačka, manga i aloe vere, može djelovati kao "molekularni kondom" sprječavajući spermu da oplodi jajašce. 

U rezultatima istraživanja kaže se kako lupeol ima potencijal da postane prirodni kontraceptiv kojeg bi mogli koristiti i muškarci i žene.

Kontraceptivno sredstvo temeljeno na maslinama, koje ne bi štetilo ni spremi ni jajašcima, komercijalno bi moglo biti dostupno u roku od dvije godine, a žene bi ga mogle uzimati prije ili nakon seksa. 

Lupeol bi se mogao koristiti kao trajni kontraceptiv u obliku flastera za kožu ili vaginalnog prstena, a mogao bi djelovati i kao kontraceptiv za hitne situacije koji se uzima prije ili nakon spolnog odnosa. 

Očekuje se kako bi muška verzija kontraceptiva od lupeola mogla biti razvijena u roku od četiri godine.

Lupeol djeluje tako da sprječava spermu u njenom završnom "udaru", aktivnosti poput udarca bičem koji se događa kad se spermij približava jajšcu. Taj pokret pogurava spermij prema jajašcu i omogućava penetraciju kroz vanjski zaštitni sloj. 


Lupeol nije toksičan za spermije, oni se i dalje mogu kretati, ali nisu sposobni za završnu snažnu aktivnost. Zbog toga bi kontraceptiv od lupeola mogao biti sigurnija "jutro poslije" pilula ako se uzme u roku od pet sati nakon spolnog odnosa bez zaštite, buduće muško, odnosno kontraceptijsko sredstvo za oba spola.

Iznimno niska koncentracija lupeola je uspješna u blokiranju oplodnje što je čini vrlo atraktivnoj potencijalnoj alternativi hormonalnim kontraceptivima koji se povezuju s povećanim rizikom od tumora, srčanih oboljenja, krvnih ugrušaka i depresije. 

Stručnjaci smatraju kako je lupeol jedan od najinovativnijih pristupa muškoj kontracepciji čime bi se muškarcima omogućilo preuzimanje jednake odgovornosti u planiranju obitelji. 

Znanstvenici se bave različitim hormonalnim kontraceptivima za muškarce tridesetak godina i još takva sredstva nisu stigla do tržišta, tako da je jedna ovakva nova mogućnost izuzetno zanimljiva. 

No, upozoravaju i kako konzumiranje velikih količina maslina neće spriječiti neželjenu trudnoću! 

20. travanj 2024 15:37