Progresivna bolest koja dovodi do smanjenja koštane mase i gustine kosti zove se osteoporoza.
Uvjereni smo kako od nje boluju starije osobe te je najčešće ustanovimo kod pojava fraktura. No trebamo biti mudri pa već iza 30.-40. godine poduzeti potrebne korake kako bi smo smanjili osteoporozu u poznoj dobi.
Apsorpcija hranjivih tvari se smanjuje naročito iza 50. godine. Ako imamo loše prehrambene navike, ranije ostajemo bez dovoljno probavnih enzima, a i kvaliteta sluznice je znatno urušena.
Želimo li smanjiti izglede pojave osteoporoze izbjegavajmo kofein, slatka jela i slatka pića, suviše crvenog mesa, umjetne boje, konzervanse, rafinirane namirnice, a naročito alkohol, cigarete i gazirana slatka pića.
Umjerenost u navedenom jamči bolju i kvalitetniju funkciju probavnog sustava te veći stupanj apsorpcije hranjivih tvari. Svakako preferirati tamnozeleno lisnato povrće, smokve, orahe, školjke, ribu s kosti i grahorice.
Važno je da obroke pripremamo s maslinovim uljem. Naime maslinovo ulje može prevenirati osteoporozu.
Brojne studije potvrđuju kako konzumiranje maslinova ulja utječe na razinu osteokalcina u organizmu. Više osteokalcina znači i bolje kosti.
Aktivnost osteokalcina ovisi o D3 vitaminu, za što nam je potrebno oko 1 sat boravka na suncu, ali i o razini vitamina K zbog kojeg i jedemo lisnato povrće.
Naime K1 iz zelenog povrća u našem organizmu prelazi u K2. Da bi K1 konvertirao u K2 potrebne su dobre bakterije u probavnom sustavu pa stoga predlažemo smoothie s maslinovim uljem kako bi stimulirali zdravlje svoje mikroflore.
Vitamin K2 pomaže kretanju kalcija u željeno koštano područje. Osteokalcin usisava kalcij iz krvi i poslaguje ga u koštanu matricu, a osteokalcina imaju više osobe koje se hrane maslinovim uljem.
Tri smoothieja za kosti1.1,5 dl mlijeka 3 suhe smokve šalica divljeg zelja, tj. mišanca 1 jušna žlica maslinova ulja 2. 2 dl sirutke 1 jušna žlica mljevenih badema 1 šalica bebi špinata 1 jušna žlica maslinova ulja 3. 3 dl čaja od koprive 1 banana 1 šalica salate radića 1 žlica maslinova ulja 1 žlica suhoga grožđa |