StoryEditorOCM

djelujte preventivnoMaslinovim uljem protiv osteoporoze

Piše PSD.
20. studenog 2016. - 12:10
dan_maslina4-291016.JPG

Progresivna bolest koja dovodi do smanjenja koštane mase i gustine kosti zove se osteoporoza. 

Uvjereni smo kako od nje boluju starije osobe te je najčešće ustanovimo kod pojava fraktura. No trebamo biti mudri pa već iza 30.-40. godine poduzeti potrebne korake kako bi smo smanjili osteoporozu u poznoj dobi.

Apsorpcija hranjivih tvari se smanjuje naročito iza 50. godine. Ako imamo loše prehrambene navike, ranije ostajemo bez dovoljno probavnih enzima, a i kvaliteta sluznice je znatno urušena. 

Želimo li smanjiti izglede pojave osteoporoze izbjegavajmo kofein, slatka jela i slatka pića, suviše crvenog mesa, umjetne boje, konzervanse, rafinirane namirnice, a naročito alkohol, cigarete i gazirana slatka pića. 

Umjerenost u navedenom jamči bolju i kvalitetniju funkciju probavnog sustava te veći stupanj apsorpcije hranjivih tvari. Svakako preferirati tamnozeleno lisnato povrće, smokve, orahe, školjke, ribu s kosti i grahorice.

Važno je da obroke pripremamo s maslinovim uljem. Naime maslinovo ulje može prevenirati osteoporozu. 

Brojne studije potvrđuju kako konzumiranje maslinova ulja utječe na razinu osteokalcina u organizmu. Više osteokalcina znači i bolje kosti. 

Aktivnost osteokalcina ovisi o D3 vitaminu, za što nam je potrebno oko 1 sat boravka na suncu, ali i o razini vitamina K zbog kojeg i jedemo lisnato povrće. 

Naime K1 iz zelenog povrća u našem organizmu prelazi u K2. Da bi K1 konvertirao u K2 potrebne su dobre bakterije u probavnom sustavu pa stoga predlažemo smoothie s maslinovim uljem kako bi stimulirali zdravlje svoje mikroflore.

Vitamin K2 pomaže kretanju kalcija u željeno koštano područje. Osteokalcin usisava kalcij iz krvi i poslaguje ga u koštanu matricu, a osteokalcina imaju više osobe koje se hrane maslinovim uljem.

Piše Olja Martinić
dijetetičar i nutricionist
www.najbolja.net

Tri smoothieja za kosti

1.                                                      
1,5 dl mlijeka                                     
3 suhe smokve                                     
šalica divljeg zelja, tj. mišanca                   
1 jušna žlica maslinova ulja                 

2. 
2 dl sirutke
1 jušna žlica mljevenih badema
1 šalica bebi špinata
1 jušna žlica maslinova ulja      

3.
3 dl čaja od koprive
1 banana
1 šalica salate radića
1 žlica maslinova ulja
1 žlica suhoga grožđa

20. travanj 2024 09:18