StoryEditorOCM

mediteranska prehranaMaslinovo ulje i riba spašavaju živote, sada se zna i točan broj

Piše PSD.
2. listopada 2016. - 11:38
srdele1-110215

Godišnje bi bili spašeni životi 20.000 Britanaca kad bi svi slijedili pravila mediteranske prehrane.

Rezultat je to višegodišnjeg istraživanja znanstvenika sa Sveučilišta Cambridge, prvog takve vrste, u kojemu se procjenjivao utjecaj prehrane bogate voćem i povrćem, maslinovim uljem, ribom i orašastim plodovima na zdravlje običnih ljudi u Engleskoj.

Rezultati istraživanja pokazuju kako bi se mediteranskom dijetom mogla spriječiti svaka osma smrt od srčanih i moždanih udara te drugih kardiovaskularnih bolesti. Stručnjaci sa Cambridgea kažu kako to mediteransku prehranu po dobrobiti za zdravlje srca izjednačava sa tjelovježbom.

Kardiovaskularne bolesti su uzrok svake četvrte smrti, one ubijaju oko 155.000 Britanaca godišnje. Sedam milijuna Britanaca živi s bolestima srca i invaliditetom kojeg uzrokuju, što nacionalni zdravstveni sustav košta 11 milijarda funta godišnje, a troškovi stalno rastu.

U istraživanju se gotovo dvadeset godina pratilo prehrambene i druge navike te zdravstveno stanje 24.000 muškaraca i žena u dobi iznad 40 godina na području Norfolka.

Nitko od njih nije imao srčanih problema na početku istraživanja, ali do završetka ih je 7606 imalo srčani ili moždani udar, ili neki drugi problem, a 1714 ih je od toga umrlo. Oni koji su se pridržavali mediteranske prehrane imali su najmanje kardiovaskularnih problema.

Dakle, Britanci su dokazali kako mediteranska prehrana može imati značajan utjecaj na smanjenje kardiovaskularnih oboljenja u njihovoj zemlji, a pripisujuju joj se i povoljni učinci na brojne druge bolesti, od tumora i dijabetesa do Alzheimera.

S. D.

23. travanj 2024 16:24