StoryEditorOCM

američko istraživanjeMediteranska prehrana mozak čini mlađim

Piše PSD.
23. listopada 2015. - 09:31
trznica_ponuda1-280214

Mediteranska prehrana bogata voćem, povrćem, mahunarkama, ribom i zdravim mastima usporava starenje mozga, objavili su američki znanstvenici.

Ranija istraživanja povezala su meditaransku prehranu s manjim rizikom razvoja Alzheimerove bolesti i ostalih degenerativnih stanja mozga, rekla je voditeljica istraživanja Yian Gu s njujorškog sveučilišta Columbia.

Za potrebe ove studije znanstvenici su se usredotočili na starije ljude s normalnom kognitivnom funkcijom kako bi vidjeli može li se mediteranska prehrana povezati s manjim gubitkom moždanih stanica povezanih sa starenjem.

"Uspjeli smo ustanoviti vezu između veće konzumacije mediteranske prehrane i boljeg stanja mozga", rekla je Gu.

Za to su morali ispitati prehrambene navike 674 starije osobe i zatim magentnom rezonancijom pogledati u kakvom im je stanju mozak.

U usporedi s ljudima koji nisu redovno jeli mnoge sastojke mediteranske prehrane, oni koji jesu imali su veći volumen mozga i više sivih i bijelih stanica.

Razlika u volumenu mozga ljudi koji su jeli mediteransku hranu i onih koji nisu slična je onoj kakva se stvori u pet godina starenja, zaključili su znanstvenici u časopisu Neurology.

(H)
Foto: Ilustracija CROPIX

16. travanj 2024 06:14