StoryEditorOCM

Eliksir životaMaslinovo ulje u dječjoj prehrani

Piše PSD.
23. svibnja 2015. - 15:38
shutterstock_247171195

Mediteranska ili sredozemna prehrana predstavlja zlatni standard pravilne prehrane. Ta je prehrana karakterizirana umjerenom upotrebom mesa, mlijeka, sira, visokim unosom složenih ugljikohidrata (krumpir, palenta, tijesto), svježeg voća i povrća (koji uz vitamine i minerale predstavljaju bogati izvor prehrambenih vlakana), redovitom upotrebom ribe (koja predstavlja idealan “rudnik” omega-3 višestruko nezasićenih masnih kiselina) i upotrebom masti koja je gotovo sva sadržana u obliku maslinovog ulja.

Dokazano je da maslinovo ulje smanjuje štetnu oksidaciju lipoproteina niske gustoće i to neposredno nakon obroka. To je zaista važno otkriće, uzmemo li u obzir da su upravo dodatna oskidacija i peroksidacija lipoproteina niske gustoće među najštetnijim procesima za cjelokupno zdravlje našeg krvožilnog sustava i predstavljaju rizični faktor nastanka čitavog niza kroničnih nezaraznih bolesti.

Smanjuje oksidaciju

Činjenica zbog koje upravo maslinovo ulje djeluje protektivno na ove razorne procese, pokušava se razjasniti zajedničkim naporom brojnih znanstvenih i nutricionističkih, ali i epidemioloških studijskih grupa.

Djelomično je to zbog sastava masnih kiselina prisutnih u maslinovom ulju (visoki postotak mononezasićene oleinske kiseline) koja je manje podložna peroksidaciji lipida od polinezasićenih masnih kiselina. Isto tako visoki sadržaj alfa-tokoferola može djelovati povoljno na antioksidativni učinak maslinovog ulja.

Antioksidativni učinak maslinovog ulja isto tako je dijelom rezultat biofenola prisutnih u tom jedinstvenom proizvodu. Maslinovo ulje, napose ono „pravo“ poznato pod nazivom ekstra djevičansko posjeduje visoki sadržaj fenolnih komponenti u sebi, a one sve redom posjeduju jaki antioksidacijski potencijal.

Polifenoli ili fenolne komponente sadržane u maslinovom ulju predstavljaju složene smjese spojeva.

Koncentracija fenolne frakcije u maslinovom ulju varira i ovisi o kultivaru, klimi, stupnju zrelosti ploda, a srednja vrijednost tih tvari iznosi oko 500 mg/L u djevičanskom maslinovom ulju.

Eliksir života

Od čitavog niza fenolnih komponenti netom nabrojenih koje čine biofenole maslinovog ulja, najvažnijom se čine hidroksitirosol i oleokantal. Prisutni su i kao slobodne molekule, ali i kao dio složenih molekula (npr. vrlo poznatog oleuropieina). U laboratorijskim pokusima dokazano je da te tvari imaju veću antioksidacijsku moć od poznatih antioksidansa koji se koriste kao standardi (npr. hidroksitoluena).

Maslinovo ulje u svom sastavu ima biofenole koji posjeduju antioksidacijski učinak znatno veći od onih prisutnih u drugim biljnim uljima. Istraživanja su pokazala da visoko kvalitetno maslinovo ulje znatno više smanjuje peroksidaciju lipoproteina niske gustoće (LDL) u usporedbi sa suncokretovim uljem kod hiperkolesterolemičnih žena u postmenopauzi.

Maslina je prema legendi biljka izabrana od Stvoritelja, da služi čovjeku kao hrana i kao lijek. Sjetimo se samo biblijske priče o Noinoj barci, kada se golubica vratila s maslinovom grančicom u kljunu. Što je to toliko posebno, toliko jedinstveno u maslinovom ulju da ga s pravom smatramo lijekom - eliksirom života?

Zahvaljujući svom uravnoteženom sastavu, maslinovo ulje ima zaštitnu ulogu u borbi protiv prijevremenog starenja, održava elastičnost krvnih žila, štiti želudac, i jetru. Potiče rast tijekom djetinjstva, produžava životni vijek, pomaže u zaraštavanju rana, a istovremeno daje onaj jedinstven, božanstveni okus brojnim jelima.

Četvrtina žličice

Tako ga bez bojazni treba uvrstiti u prehranu djece od najranije dobi, a idealno bi bilo da se ekstra djevičansko maslinovo ulje počinje dodavati u dječje kašice od povrća i voća nakon navršenih šest mjeseci djetetova života.

Najprije se počinje sa četvrtinom, pa polovicom i na kraju se stavi u obrok čitava žlica ekstra djevičanskog ulja. Tijekom ranog djetinjstva maslinovo ulje može biti dodano u sva jela koja spremamo za dijete jer svojim prisustvom samo upotpunjuje ta jela i ničim ne narušava njihov originalni okus.

Posebno je važno stvoriti naviku kod djece o upotrebi maslinova ulja kao najvažnije masnoće od samog početka razvoja svijesti kod djeteta. Tako će ta djeca i u doba svog intenzivnog rasta i razvoja tijekom puberteta koristeći maslinovo ulje u svoj organizam unositi visoko vrijedne spojeve (steroli, mononezasićena oleinska kiselina, skvalen, biofenoli) i vitamin E koji je toliko važan za pravilni razvoj reproduktivnih funkcija.

Dr. sc. Donatella Verbanac

Prevencija

Dokazano je da se upotrebom maslinova ulja tijekom puberteta, uvelike doprinosi prevenciji debljine u kasnijim životnim fazama. Eto još jednog razloga da svojim najmilijima - djeci, ponudimo ovo zlato iz ploda masline kao idealnu masnoću tijekom njihovog rasta i razvoja. 
 

19. travanj 2024 02:31