StoryEditorOCM

okusi vodnjanaCoratina ljubi čokoladu, a Maurino naranču

Piše PSD.
2. travnja 2015. - 13:44
coko

Osim kušanja mladog maslinova ulja, vrhunskih vina, rakija, sireva, pršuta, bakalara, gastronomskih delicija i slastica sljubljenih s mladim uljem, posjetitelji 10. dana mladog maslinova ulja u Vodnjanu su iskoristili priliku i za dobar “pazar“, kupujući domaće naranče iz Klisa, ukiseljeni motar, inćune i punjene paprike s inćunima, kreme, pilinge i mlijeka za tijelo od maslinova ulja, lavande, pčelinjeg voska, sve do nakita od maslinova drveta made in Vodnjan.

Iz maslinarske oaze Krnjalože, nedaleko Vodnjana, svojim bogatim i miomirisnim štandom predstavio se OPG Stipančić, čiji su promotori senior Piero Mirković i junior, zet Dražen Kirin. Pojašnjavaju nam da je njihov OPG u rukama druge kćerke i zeta. Baveći se maslinarstvom sedam godina te brinući o 1260 stabala maslina, 2014. su od 13 tona maslina proizveli 960 litara ulja.

Riječ je o nadaleko poznatom brendu Cornia Losa (što je stari toponim za Karnjaložu), koji je ulaskom Hrvatske u EU prvi stekao certifikat Europske unije za ekološko ekstra djevičansko maslinovo ulje. Ova obitelj odlučila se za ekološku proizvodnju prijašnjih godina, premda se ovakav tretman maslina i proizvodnja ulja smatra rizičnijim i skupljim od konvencionalne.

- Ne bi ekološka proizvodnja bila ni rizičnija, ni iziskivala više novca, kada bismo u našoj zemlji imali sredstva za biološku borbu protiv nametnika. Resorno ministarstvo nije objavilo registar eko zaštite za masline, dok postoje eko sredstva, primjerice, za jabuke. No mi smo se snašli. Špricali smo naša stabla hidrolatom lavandina ulja, nusproizvodom destilacije tog ulja koje proizvodimo, koprivom i buhačem - veli nam simpatični Piero, čiji zet Dražen kroz smijeh dodaje: “Na takav prirodan način uspjeli smo se zaštititi od svih nametnika koji gmižu i lete!“ Njihova stabla pendolina, buže, (a rosinjolu su tek posadili) dobro su rodila i plodovi su im bili zdravi.

Mirkovići, Stipančići i Kirini imaju i 17.000 buseva lavande na 2 hektara, od koje proizvode hidrolat, tonik za lice, sol za kupanje, osvježivač prostora, masažno ulje, kreme, sapune i mirisne vrećice.

A najposjećeniji štand od strane najmlađih u pratnji roditelja te nonića bio je onaj Puljanina Vilija Radonića i njegovog slatkog brenda VR Choco Art. Ovaj mladi diplomirani ekonomist, koji u struci nije mogao naći posao, okrenuo se ljubavi iz djetinjstva kada je uvijek nešto “petljao“ sa čokoladom u svom domu.

Kako je završio srednju pulsku Hotelijersku školu te potom radio kao kuhar u pulskim renomiranim restoranima, put prema većim znanjima o čokoladi i njezinim slatkim tajnama proizvodnje odveo ga je u Italiju. Izravno kod svjetskog čokoladnog virtuoza Mirca Della Vecchie.

- Na internetu sam našao njegov kontakt, javio mu se, i bez novca krenuo do njega. Nakon razgovora s njim kratko i jasno mi je rekao: “Takvog trebam!“ Odmah me zaposlio i tijekom osmomjesečnog rada kod njega doista sam usavršio pravljenje čokolade, torte s mogućim i nemogućim sastojcima, to iskustvo mi je bilo dragocjeno. Danas sam sam svoj majstor. Na jednom stroju u svom prostoru u središtu Pule radim od jutra do sutra - priča nam Vili..

Njegove praline simfonija su istarskih okusa. Tu su okusi i mirisi istarskog maslinovog ulja, vina, samoniklog bilja, koromača, gljiva, ovisno o godišnjem dobu, tu su čokoladne torte, cvijeće, ženske torbice, salonke, sove i pingvini, ali i izvanredan sladoled.

A na štandu Svjetlane Manzin iz Vodnjana, praznik za ženske oči, zbog nakita od maslinovog drva. Tu su zanimljive ogrlice, narukvice, naušnice, privjesci, kutijice za nakit.

Slovenske maslinare, točnije Društvo maslinara Slovenske Istre, predstavio je Dušan Moljk, osnivač te počasni predsjednik tog Društva koje broji 450 članova iz Kopra, Izole i Pirana. Njegovo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo u selu Malija iznad Izole ima 1360 stabala maslina, koja su mu podarila 1200 litara tekućeg zlata, što je za gotovo trećinu manja proizvodnja u odnosu na lanjsku, kada je proizveo 3000 litara ulja brenda Moljk.

Njegovo ulje prošlih godina osiguralo mu je kontinuitet u svjetskom vodiču Flos Olei te brojne zlatne medalje na natjecanjima u Sloveniji, Hrvatskoj i Italiji, te i ono posjeduje europski certifikat za ekološko ulje.

Naš raspoloženi sugovornik pojašnjava nam da je i predsjednik prve slovenske maslinarske zadruge koja ima 72 dioničara. Članom, odnosno dioničarem, postaje svatko onaj tko kupi bar jednu dionicu od 300 eura, a članstvo u Zadruzi mu omogućuje da dio proizvedenog ulja, koje ne proda, preda zadruzi.

On i supruga Majda, majstorica u spravljanju maslina u salamuri, prvi su put na smotri u Vodnjanu i puni su dobrih dojmova. Organizatorima Gradu Vodnjanu, Agroturistu i Turističkoj zajednici zahvalni su što snose troškove noćenja i štanda, čime privlače izlagače iz inozemstva, razvijajući tako prijateljsko-poslovne odnose.

Boje Dalmacije u Vodnjanu branio je i Živko Dražin iz Kaštel Kambelovca, čiji su proizvodi “raspametili“ brojne kušače njegovih delicija. Potpisnica ovih redaka oduševila se njegovim proizvodom “Pepefišom“ slatkokiselo ljutim papričicama punjenim inćunima. Ne čudi što je takvu gastro bombu Živko zaštitio kod Društva inovatora u Splitu Diatus-a.

Ni brojni drugi posjetitelji nisu krili superlative kušajući Pepefiš, ali i njegove tradicionalno spravljane inćune i očade u salamuri, kiseli motar, masline s bademom, suhe smokve s bademom u rakiji, masline s paškim sirom, kapare u kvasini te sušene pome. Svoju lepezu autohtonih proizvoda ovaj vedri Kaštelanin plasira po restoranima i sajmovima diljem Hrvatske. U Vodnjanu je drugi put i evo njegovih dojmova:

- Sve je lipo, šušur, ljudi su ugodni, oduševljen sam ozračjem. Osićan se ka doma.

Vrijedna ambasadorica OPG Paulišić i njihovog brenda Oliveri iz mjesta Labinci na Poreštini Katica Paulišić neumorno je promovirala obiteljsko ulje razgovarajući s brojnim posjetiteljima. Od uroda sa 1500 stabala maurina, buže, istarske bjelice, leccina i coratine, napravili su 1.400 litara ekstra djevičanska maslinova ulja “Sangreal“.

- Nismo pretrpili veliku štetu jer smo na vrijeme pratili let maslinove muhe i moljca te pravovremeno zaštitili stabla - veli nam Katica.

Dok je Katica nabrajala sorte maslina u tome joj je pomagala 9-godišnja kćerkica Samanta, velika zaljubljenica u maslinovo ulje. Katica spravlja i aromatizirano maslinovo ulje s mediteranskim začinima. Pravi ona i svoje suhe smokve u maslinovom ulju, ali i prirodne kreme.

Katica prezentirajući svoje ulje izvodi prave kulinarske “perverzije“. Intenzivno pikantno ulje Coratinu sljubljuje s crnom čokoladom te s ananasom i bijelim paprom, a blago ulje Maurino pak s narančom i crnim paprom. Te gušte treba naprosto doživjeti!

PIŠE Branka Žužić
SNIMIO Goran Šebelić/Cropix

24. travanj 2024 20:43