StoryEditorOCM

od juhe do gradelaMaslinovo ulje za morske dragulje

Piše PSD.
28. veljače 2015. - 08:36
gastro_riba
Većina onoga što pliva u moru je jestivo. I jako ukusno, posebno ako se pripremaju svježe namirnice. Stručno promatrano “morski plodovi” su uvršteni u skupinu zajedno s mesom, peradi, divljači i jajima, jer su izvor bjelančevina životinjskog podrijetla.

Upravo su bjelančevine iz mora visokovrijedne, lakoprobavljive i biološki raspoložive. Proteini su nam dnevno potrebni za nesmetano funkcioniranje organizma. Proteini su izgrađeni od aminokiselina koje, među ostalim, sudjeluju u izgradnji enzima i hormona.

Najosnovnija podjela morske ribe je na plavu i bijelu. Na tanjurima se najčešće susreću list, oslić, grdobina, palamida, srdela, inćun, kovač, kirnja, cipal, škarpina, trlja, raža…. Njihova prosječna energetska vrijednost je od 70 do 150 kcal na 100 grama – naravno bez ulja.

Uz visokovrijedne bjelančevine valja napomenuti obilje minerala i opjevane omega masne kiseline koje se nalaze u morskoj hrani.

Važna podskupina u ovoj morskoj priči su, osim ribe, rakovi, školjke i glavonošci, koji se smatraju gastronomskim morskim draguljima. Kozice, škampi, hobotnice, lignje, sipe, hlapovi, dagnje, priljepci, kućice ne zaostaju za morskim ribama u sadržaju bjelančevina, ali prednjače u mineralnim bogatstvima.

Međutim, u odnosu na sve druge morske namirnice, hobotnica, hlap, škamp, jastog i kamenica imaju najviše kolesterola.

Ipak ribu je najviše proslavilo prisustvo Omega 3 masne kiseline. Od velike je važnosti omjer Omega 3, Omega 6 i Omega 9 u našoj prehrani. Studije su pokazale kako su se nekada u prehrani Omega 6 i Omega 3 nalazile u odnosu 1:1 te da je u suvremenoj prehrani taj odnos 15:1, dakle drastično narušen na našu štetu.

Uz ribu, školjke i glavonošce, najbolje odgovaraju ulja koja imaju dosta nezasićenih masnih kiselina i preporuke o drugom plivanju ribe u ulju su potpuno ispravne. Kakvo ulje koristiti?

Za juhu srednje intenzivno
Pri kuhanju ribe, odnosno pripremi juhe najbolje je koristiti maslinovo ulje srednje intenzivne arome. Važno: dodati ga neposredno prije konzumiranja. To je posebno važno ako se želi održati karakteristika lako probavljivog ribljeg obroka. Kuhamo li ribu i ulje zajedno, probavljivost je nešto otežana.

Za karpačo intenzivno
Za pripremu karpača, odnosno ribe koja nije termički obrađena, najbolje je koristiti ulja intenzivnije arome, koje ima miris na zelenu travu. Takvo ulje je bogatije flavonoidima i optimalizira okus mesa koje je u njemu stajalo nekoliko sati prije konzumiranja.

U buzari od početka
Želimo li škampe i kozice pripremiti na buzaru valja obavezno od početka pripreme koristiti ulje (ne pripremati samo na soku koju otpuštaju namirnice). U opni odnosno ljusci škampa i kozica nalaze se vrlo vrijedni nutrijenti, koji otopljeni u ulju postaju dio sadržaja važnog za naš organizam.

Gradele: tek poslije pečenja
Pripremom na gradelama svakako se najviše radujemo. Kako ovdje upotrijebiti maslinovo ulje? Važno je namirnice pouljiti nakon skidanja s izvora topline. Hrana pripremljena na grilu duže se probavlja te, ako smo je tjekom pripreme uljili, uništili smo dvostruke veze, koje su prisutne u nezasićenim uljima, čime obrok postaje veći teret za probavni sustav, a i umanjuje mu se prehrambena vrijednost.

SEKS I KAMENICE - Jednom nije dovoljno

Poznato je da su kamenice posebno cijenjene zbog svojih afrodizijačkih svojstava. Vjerojatno je razlog tomu visoka razina cinka što ga ima čak 45 mg u 100 g kamenica. Za usporedbu: u većini drugih morskih plodova na 100 grama ima oko 1mg cinka. Ali ne nadajte se burnoj ljubavnoj noći nakon samo jednog obroka kamenica. Naime, da bi se postigla takva “korist” od kamenica potrebno je nekoliko tjedana konzumirati po nekoliko kamenica i to začinjenih limunom i uljem. Zašto? Jer će se tijekom tih nekoliko tjedana popuniti vaše rezerve cinka ako su bile smanjene.

OLJA MARTINIĆ

16. travanj 2024 07:51