StoryEditorOCM

osmijeh iz kuhinjeDonosimo jedan od najtraženijih recepata: evo kako ćete dobiti maslinovo ulje s marihuanom

Piše PSD.
28. veljače 2017. - 18:18
iStock-520091810

Već neko vrijeme vode se različite polemike oko toga koliko je marihuana štetna ili nije štetna za zdravlje. Brojne studije i istraživanja potvrdili su svoje - ona pomaže kod epilepsije, autizma, multiple skleroze ili kroničnih bolova. No, nedavni izvještaj tvrdi da je 'trava' zaista čudo!

Pušenje nije uvijek idealna metoda njenog korištenja, jer kako je poznato, nadražuje pluća i utječe na svakodnevne aktivnosti - da ne kažemo da nas usporava....

Srećom, postoje i druge metode njenog korištenja, a od kojih također postoje različite koristi za zdravlje.

Kanabis kao namirnica, odnosno hrana, također je odličan saveznik medicini - nadasve odličan način prema kojem se apsorbiraju i iskorištavaju svi ljekoviti spojevi marihuane.

Bilo kako bilo, da bi na ispravan način kuhali sa marihuanom važno je miješati je s topljivim mastima, primjerice, maslacem ili uljem.

O 'cannabutteru', odnosno maslacu s kanabisom, već se dosta raspravljalo i pisalo, no ovdje ćemo se fokusirati isključivo na pripremu maslinovog ulja s marihuanom. Princip rada je gotovo pa jednak, ako znate napraviti jedno, neće vam biti problem napraviti i drugo.

Pa evo što vam je sve potrebno za ovaj 'savršeni' spoj.

SASTOJCI:
- 28 grama marihuane
- 1 šalica maslinovog ulja (može i zamjena kokosovo ulje)

OPREMA:
- Mlinac za kavu ili blender
- Lonac za kuhanje na pari
- Gaza
- Staklena boca

POSTUPAK:

1. Počnite s mljevenjem
S ovim dijelom valja biti izrazito oprezan, jer kažu da nisu baš svi 'vični' dobrom mljevenju - neki ga čak uspoređuju s umjetnošću i znanošću. Potrebno je dakle samljeti marihuanu, kazali smo već, s blenderom ili mlincem za kavu. 

Na taj način oslobađa se veći postotak THC-a, dok se smjesa bude kuhala. Dosta ljudi osim toga, često prije kuhanja, otklanja sjemenke i stabljike, no preporuka je da ih se ipak ostavi, jer pojačavaju okus.

2. Lagano kuhanje s kanabisom
Sljedeća faza uključuje kuhanje ulja s kanabisom, no pripazite, mora se kuhati na jako laganoj vatri i to čak na nekoliko sati. Bilo bi idealno da imate duple posude za kuhanje, odnosno posude za kuhanje na pari. 

Ispunite dno posude na pola s vodom. Na vrh lonca pak stavljate smrvljeni kanabis, zajedno s jednom šalicom ulja. I dalje kuhajte na lagano, povremeno miješajući ulje i kanabis. Vodite računa da ne proključa, da se ne stvore mjehurići. Ako se to dogodi, smanjite temperaturu. 

Grijanje mješavine naime dovodi do dekarboksilacije, odnosno procesa oslobađanja THC-a i ostalih aktivnih sastojaka kanabisa koji se potom apsorbiraju u ulje. 

Najbolji rezultat postiže se zagrijavanjem između šest do osam sati, no ako vam se žuri pokušajte sa tri do četiri sata.

3. Procijedite ulje
Isključite vatru i ostavite da se smjesa ohladi. Procijedite kroz gazu i ulijte u staklenu bocu. Hlađenje smjese održat će vaše ulje svježim mjesecima.

4. Uživajte u brojnim mogućnostima ovog pripravka
Recimo s prženom piletinom, s nizom pekarskih proizvoda, kolača ili s bilo kojim receptom za koje vam je inače potrebno ulje. No, pazite da dobro sakrijete ostatke hrane u kojem ste koristili ovo ulje, naravno, isključivo zbog djece.

Još nekoliko važnih uputa oko korištenja kanabisa na ovaj način.

Klasičnim načinom - pušenjem marihuane - THC utječe isključivo na mozak, no konzumiranjem iste kao namirnice, THC se 'širi' čitavim tijelom, stoga možemo kazati da se radi o holističkom pristupu. 

Gledajući sa zdravstvenog stajališta, ovakva konzumacija svakako je bolja, jer dokazano pozitivno utječe na anksioznost, depresiju i teške bolove.

I na samom kraju, a o tome posebno vodite računa, jest činjenica da nakon konzumacije hrane treba proći barem sat do dva da bi marihuana počela djelovati, za razliku od klasičnog jointa pa stoga planirajte. 

Ako znate da tog popodneva ili večeri nećete nikuda voziti ili ako nemate kakav važan sastanak u planu, samo navalite, i želimo vam dobar tek!

M. DRUŽIJANIĆ

18. travanj 2024 01:27