StoryEditorOCM

blago nadohvat rukeCijela biljka je lijek: ovi pripravci od maslačka poboljšavaju kompletno zdravstveno stanje organizma

Piše PSD.
12. ožujka 2017. - 12:55
maslacak_selo-220409

Maslačak, kao što smo nedavno i pisali, krije brojne sastojke koji imaju dokazan pozitivan učinak u liječenju brojnih bolesti i stanja, te na taj način djeluju u poboljšanju cjelokupnog ljudskog zdravlja. Smatra se da je cijela biljka maslačka izuzetno zdrava. 

Na spomen maslačka najčešće pomislimo na žute cvjetove ili 'padobrance', ali ta moćna biljka krije puno više

U ovom članku donosimo vam neke pripravke od te izuzetno korisne biljke.

ČAJ OD MASLAČKA

Jedna do dvije čajne žličice maslačka (lista ili korijena) prelije se s 2 dl proključale vode. Smjesa se ostavi 10-ak minuta, nakon čega se procijedi i pripravak je spreman za konzumaciju. 

Preporučuje se konzumacija čaja od maslačka dva puta dnevno, i to najmanje jedan sat nakon svakog od dva glavna obroka. Osim čaja od lišća maslačka, poznata je i upotreba čaja od suhih cvjetnih glavica koja se priprema na sličan način.

Čaj od suhog lišća maslačka priprema se namakanjem oko 10 grama maslačka u 2,5 dl vode tijekom 12 sati, nakon čega mu se doda med i sve se još kuha pet minuta. Ovako pripremljen čaj pije se jednim dijelom ujutro natašte, dok se ostatak konzumira tijekom dana u manjim obrocima.

KAVA OD KORIJENA MASLAČKA

Za pripravu nadomjeska za kavu od maslačkova korijena potrebno je u jesen iskopati korijenje biljke, koje se potom dobro očisti, nareže na ploške i ispeče (isuši) u pećnici. 

Kad su ploške korijena dovoljno suhe, samelju se u mlinu za kavu. Način pripreme kave od korijena maslačka isti je kao i kod "obične" kave, bilo da ga pripremate samog ili kao dodatak jutarnjoj kavi.

RAKIJE OD KORIJENA MASLAČKA

U staklenku šireg grla doda se korijen maslačka narezan na tanke ploške te se prelije lozovačom. Smjesa se ostavi na toplome šest tjedana, nakon čega se procijedi. Pripravak se pije četiri tjedna po jednu čašicu natašte, te po jednu pola sata prije ručka i večere, za liječenje bolova u prsima, želucu i crijevima.

Rakija protiv bolova u maternici
Ljekovita rakija koja se koristi protiv bolova u maternici priprema se potapanjem 50 grama usitnjenog korijena maslačka u jednoj litri lozovače. Macerat se ostavi tijekom 20 dana uz povremeno miješanje, nakon čega se procijedi. Pije se čašica rakije prije jela.

Rakija protiv bolova u želucu
Rakija od maslačkova korijena protiv bolova u želucu i crijevima priprema se potapanjem 500 g korijena maslačka u lozovaču mjesec i pol dana na toplome (25-35 °C) uz povremeno mućkanje, nakon čega se procijedi. Pije se po 0,3 dl rakije triput dnevno, ujutro natašte i pola sata prije ostalih obroka.

SIRUP (MED) OD MASLAČKA

Oko 300 cvjetova maslačka prelije se litrom vode uz dodatak ocijeđenog soka limuna. Smjesa se prokuha do vrenja, nakon čega se poklopi i ostavi preko noći. Nakon 24 sata cvjetovi se što bolje procijede i u zaostalu tekućinu doda se 1 kg šećera. 

Smjesa se kuha na laganoj vatri dok se ne dobije gusta i sirupasta smjesa, koja se potom vruća razlije u sterilizirane bočice ili staklenke. Posude se dobro zatvore i stave na tamno mjesto. Sirup je izvrstan za liječenje prehlade, kašlja i bronhitisa, te ga je moguće davati i djeci.

VINO OD MASLAČKA

Otprilike 10 šalica cvjetova maslačka pomiješa se s 1,5 kg šećera i korom dvije naranče i dva limuna, nakon čega se sve prelije kipućom vodom i kuha nekih pola sata. Nakon hlađenja tekućina se procijedi, doda se sok od naranče i limuna te jedna vrećica vinskog kvasca koju se prethodno razmutilo u pola čaše mlake vode. 

Smjesa se promiješa, prekrije krpom i stavi na toplo mjesto kako bi počela fermentacija (vrenje). Nakon nekoliko dana, kad je vrenje završilo, vino se ponovno procijedi i prelije u staklene boce, a konzumira se obično nakon nekoliko mjeseci stajanja. Čaša ovog vina preporučuje se za opće jačanje organizma, poticanje metabolizma i čišćenje krvi.

DŽEM OD MASLAČKA

Oko 100 cvjetova maslačka kuha se na laganoj vatri u 1 litri vode uz dodatak limuna i naranče narezane na kriške. Nakon što svi sastojci omekšaju, smjesa se propasira ili homogenizira štapnim mikserom, doda se oko 1 kg šećera i kuha se sve dok se šećer ne rastopi. 

Potom se doda i sredstvo za želiranje kako bi se dobila željena konzistencija. Vruća smjesa razlije se u sterilizirane teglice i dobro se zatvori, a već nakon hlađenja džem je spreman za konzumiranje.

PRIPRAVAK ZA LIJEČENJE ŽUČNOG KAMENCA

Tri velike jušne žlice mješavine od po 40 grama korijena maslačka i vodopije i 20 grama metvice prelije se s pola litre ključale vode. Pripravak se poklopi i ostavi stajati dva sata, nakon čega se procijedi. Pije se po jedna jušna žlica pripravka svakih dva sata.

Osim navedenog pripravka, može se koristiti i mješavina od 100 grama svježeg soka maslačka (cijele biljke s korijenom), 18 grama 90-postotnog alkohola, 15 grama glicerina i 17 grama vode. Ovaj pripravak uzima se nakon jela, i to jedna do dvije žlice.

doc. dr. sc. Ivana Generalić Mekinić

17. travanj 2024 07:05