StoryEditorOCM

455 bogatih stranica'Maslina i proizvodi' velebno je djelo Mirka Gugića: Ležao sam bolestan, a onda mi je žena rekla da sam lijenčina i da moram napisati knjigu!

26. svibnja 2017. - 11:33
Mirko Gugić na predstavljanju knjige u Sinjugugic

Dok sam zbog bolesti svakodnevno ležao na kauču i prebacivao TV programe iza mene je došla Tanja, moja supruga, i zazvala me "Mirko!". Čim me ona zazove imenom znam da će se nešto događati. A ona mi veli: Ti si lijenčina. Pitam je ja kako sam lijenčina, koliko sam u životu radio. A ona će na to: A jesi li knjigu napisao. Za nekoliko dana sam počeo. Eto tako je nastala ova knjiga kojom sam ispunio svoj dug prema maslinarima s kojima sam proveo cijeli radni vijek. 

Ovim je riječima prof. dr. sc. Mirko Gugić opisao nastanak knjige "Maslina i proizvodi" koja je u četvrtak navečer premijerno predstavljena u prepunoj velikoj kongresnoj dvorani Alkarskih dvora. 

Koautor knjige je doc. dr. sc. Mladenka Šarolić, a suradnici su bili dr. sc. Ivo Grgić, dr. sc. Frane Strikić, dr. Miro Katalinić i dr. sc. Ivica Vlatković. 

Predstavljanje je održano u organizaciji Ogranka Matice Hrvatske Sinj kao nakladnika čiji je predsjednik fra Mirko Marić knjigu nazva velebnim djelom. 

Marić je podsjetio da su stablo i plod masline svetopisanski, najzastupljeniji u Bibliji. 

Autor knjige Mirko Gugić cijeli život bavio se maslinama i proizvodima od masline i sve to je, kazao je Marić, okrunio u ovoj knjizi. 

Akademik Ferdo Bašić svoje izlaganje počeo je tvrdnjom kako je maslina najstariji član poljoprivredne životne zajednice. Citirao je dio knjige u kojemu je Gugić napisao: "Nitko, ni Grci ni Rimljani, nisu donijeli maslinu na našu obalu. Ona je tu oduvijek, samonikla. Dokaz je oblica, autohtona sorta kakve nema nigdje. Oblica je prvi hrvatski maslinarski kultivar, naš ponos". 

Mirko nas je, nastavio je akademik Bašić, počastio izuzetnim djelom velike vrijednosti. On je preko četiri desetljeća posvetio maslini i njenim proizvodima. Svrha ove knjige je širenje znanja i kulture i maslini i njenim proizvodima, zaključio je akademik Bašić. 

Dr. sc. Tomislav Ćosić detaljnije je govorio o knjizi čijih je 455 stranica podijeljeno u 15 poglavlja. Navodeći kako je izvrsno opremljena i bogatog sadržaja Ćosić je kazao da je Gugićeva knjiga izvor znanja o maslini i proizvodima od masline. 

Isplatilo mi se napisati ovu knjigu samo radi ovoga što sam čuo, što su o meni rekli. Nisam znao da sam toliko važan – u svom stilu je zaključio autor Mirko Gugić, a na samom kraju sve je "začinio" namještač alke Joko Runje koji je pred okupljenima uzviknuo: "Alkar Mirko Gjugić 'u sridu'!". 

Prigodni program izveo je Mješoviti zbor grada Sinja pod ravnanjem prof. Marije Župić. 

18. travanj 2024 20:59