StoryEditorOCM

maslinari, oprez!Pojačana je aktivnost potkornjaka, a najugroženija su oštećena stabla! Evo kako se obraniti od tog opasnog štetnika

Piše PSD.
25. ožujka 2017. - 09:08
Potkornjak_1

Splitsko-dalmatinska županija:

Obavještavamo maslinare da je uočena pojačana aktivnost potkornjaka (posebno na području omiškog zaleđa). Potkornjaci se javljaju u većem broju na oštećenim i oslabljenim maslinama nakon pretrpljenog stresa.

Na području cijele Splitsko-dalmatinske županije tijekom zimskog razdoblja zabilježen je nedostatak oborina, a u siječnju niske temperature koje su na pojedinim lokalitetima značajnije oštetile masline, te stvorile preduvjete za veći napad potkornjaka.

Za smanjenje brojnosti potkornjaka mogu se izraditi lovni snopići od  desetak svježe odrezanih grančica maslina, promjera od 1 cm, dužine oko 30 cm. 

Lovni snopići se objese u krošnju masline i drže do kraja travnja najdalje početka svibnja kada se iznose iz maslinika i obvezno spaljuju.

Za lov potkornjaka mogu se koristiti i crvene ljepljive ploče u kombinaciji s lovnim posudama (tj. plastičnim bocama punjenim 94% etilnim alkoholom razrijeđenim s vodom u omjeru 1:1) koje privlače odraslog insekta. 

Plastičnim bocama potrebno je pri vrhu izbušiti rupice, postaviti ih ispod ljepljive ploče te pričvrstiti blizu debla u visini očiju. Broj postavljenih lovki ovisi o brojnosti potkornjaka u pojedinim maslinicima.

Također, odstranjivanjem svih polusuhih grana smanjuje se mogućnost naseljavanja potkornjaka.

Silvija Marušić, dipl. ing. agr.
pss, splitsko-dalmatinska županija

Istarska županija:

Temeljem pregleda nekoliko maslinika, utvrđeno je prisutnost maslininog potkornjaka.

Maslinarima se preporučuje da iz maslinika iznesu i spale odrezane grane nakon rezidbe, te također grane koje su se osušile kao posljedica hladnog vremena.

Samo dio grančica maslinari mogu ostaviti kao mamac za navedenog štetnika.

Također, maslinarima se preporučuje da naprave lovne snopiće i da ih povješaju u maslinike. Lovni snopići se priređuju od svježe odrezanih grančica dužine 20-30 cm i debljine oko 1 cm.

Takvi snopići se povješaju u krošnje maslinika i tamo se ostave do kraja svibnja. U te snopiće i grančice koje smo ostavili nakon rezidbe, se zavlače potkornjaci radi kopulacije i odlaganja jaja. 

Prije izlaska odraslih potkornjaka (krajem svibnja) snopiće i grančice koje smo također nakon rezidbe ostavili kao mamce iznesemo iz maslinika spalimo.

Marina Kocijančić, dipl. ing. agr.
pss, istarska županija

19. travanj 2024 19:44