StoryEditorOCM

obavezna zaštitaPSS: Tretirajte masline bakrenim sredstvima!

Piše PSD.
16. ožujka 2017. - 21:30
Invazija_Paunovog_oka_1

Zadarska županija:

Upozoravamo maslinare, kako je nužno nakon obavljene rezidbe tretirati cijeli nasad s jednim od dozvoljenih bakrenih sredstava, a protiv bolesti paunovoga oka (Spilocea oleagina) i raka masline (Pseudomonas savastanoi Smith.).

Najbolje je uporabiti jedan od navedenih pripravaka: CUPRABLAU-Z ili NEORAM WG ili NORDOX 75 WG.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Provedbom zaštitnih mjera nužno se pridržavati uputa proizvođača rabljenog sredstava za zaštitu bilja!

Upozoravamo na urednu popunu evidencijske liste rabljenih pripravaka, kao i na njihovo prikladno zbrinjavanje nakon uporabe!

Ivan Šimičević, dipl. ing. agr.

Šibensko-kninska županija

Nakon provedene rezidbe preporuča se u maslinicima provesti zaštitu protiv uzročnika bolesti poznate pod nazivom paunovo oko (Spilocaea oleagina).  

Karakteristični simptomi zaraze na većini maslina nisu još vidljivi kod vizualnog pregleda, nema pojave karakterističnih pjega ali je gljivica u listu prisutna. 

Stupanj zaraze varira ovisno o sorti masline, položaju maslinika i provedenim mjerama zaštite tijekom jesenskog perioda.

Obzirom na porast temperature zraka koja pogoduje daljnjem razvoju bolesti preporuča se provesti zaštitu maslina jednim od pripravaka: STROBY WG,  DIFCOR,  NATIVO 75 WG.

Za istu namjenu mogu se koristiti i pripravci čije su djelatne tvari bakreni spojevi: CUPRABLAU Z,  NORDOX 75 WG,  NEORAM WG .

Ovom zaštitom, pripravcima na bazi bakra, ujedno se sprečava i širenje bakterije (Pseudomonas syringae pv.savstanoi) uzročnika raka masline. Kod izbora pripravaka voditi računa da nakon primjene pripravaka čija je djelatna tvar bakar može doći do jačeg otpadanja zaraženog lišća.

Navedene pripravke čija je djelatne tvar bakar mogu koristiti maslinari koji su u sustavu ekološke proizvodnje ili su korisnici plaćanja za IAKS mjere RRRH;  OPERACIJA 10.1.8. Održavanje ekstenzivnih maslinika.

Gordana Kožarić-Silov, dipl. inž. agr.

Splitsko-dalmatinska županija:

Nakon obavljene rezidbe maslina, a prije najavljenih oborina koje se očekuju tijekom sljedećeg tjedna, preporučamo obaviti tretiranje protiv paunovog oka (Spilocaea oleagina), pripravcima na osnovi bakra (Cuprablau Z, Nordox 75 WG ili Neoram WG).

Pripravci na osnovi bakra ujedno dezinficiraju rane nastale rezidbom te smanjuju širenje bakterijske bolesti raka masline (Pseudomonas syringae pv. savstanoi).

Obilaskom maslinika na lokalitetima sa slabijim prozračivanjem, u blizini šuma ili vodotokova uočena je značajnija zaraza paunovim okom posebno na sortama Oblici i Levantinki.

U takvim maslinicima prednost dati pripravcima Stroby WG ili Nativo 75 WG ili Difcor.

Zaštitu provesti  po mirnom vremenu, prije najavljenih oborina  prema uputama proizvođača.

Profesionalni korisnik sredstava za zaštitu bilja obvezan je  voditi i čuvati evidenciju o uporabi sredstava za zaštitu bilja najmanje tri godine, a ambalažu zbrinuti na propisani način.

Silvija Marušić, dipl. inž. agr.

Dubrovačko-neretvanska županija:

Upozoravaju se maslinari da naprave preventivnu zaštitu maslina od uzročnika bolesti paunovog oka (Spilocaea oleagina). 

Za tu namjenu moguće je koristiti jedan od pripravaka: Stroby WG, Nativo WG ili Difcor.

U maslinicima gdje je obavljena rigorozna rezidba smisleno je zaštitu napraviti jednim od pripravaka na osnovi bakra (Cuprablau–Z, Neoram WG, Nordox 75 WG) zbog dezinfekcijskog djelovanja na rane nastale od rezidbe i preventivne zaštite od uzročnika bakterijskog raka  (Pseudomonas syringae pv. savastanoi). 

Kod primjene bakrenih sredstava na stablima zaraženim paunovim okom moguća je pojava  tzv. bakrenog šoka koji se očituje u masovnom opadanju zaraženog lišća.

Ivana Tomac Talajić, dipl. ing. agr.

25. travanj 2024 14:48