Ocjenjivački odbor: Presudile su razlike u svega 0,05 boda!; Izneseni statistički podaci i smjernice za hrvatsko maslinarstvo
S konferencije za medije održane u petak u Splitu / Fotot: Jakov Prkić / HANZA MEDIA
najava Noćnjaka

Ocjenjivački odbor: Presudile su razlike u svega 0,05 boda!; Izneseni statistički podaci i smjernice za hrvatsko maslinarstvo

Iako je urod maslina prema dostupnim procjenama u 2016. godini bio 30 posto manji nego prethodne godine, na ovogodišnji je Noćnjak pristigao rekordan broj uzoraka maslinovoga ulja. 

Kako je na jučerašnjoj konferenciji za medije - uoči 19. Međunarodne manifestacije maslinara i uljara, koja će se u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije od 23. do 26. ožujka održati u Jelsi na Hvaru, kazao Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza, pozdravivši okupljene u njihovim splitskim prostorijama - šampionsko će se ulje birati između ukupno 394, od čega 334 domaćih i 60 ulja stranih proizvođača.

- Posebno nas veseli što je pristigao i rekordan broj pakovanih ulja, njih 97, te što je riječ uglavnom o ekološkim maslinicima, koji su u porastu. Za pohvaliti je što je svoj dolazak najavilo preko 200 gostiju iz inozemstva, što najavljuje izmjenu znanja, ali i priliku za prezentacijom naših proizvoda, koji su iz godine u godinu sve bolji – kazao je Ljubenkov, ističući kako unatoč rastućoj proizvodnji, Hrvatska i dalje ne namiruje vlastite potrebe za ovom vrijednom namirnicom, čineći svega 0,2 posto europske proizvodnje maslinovoga ulja.

Među statističkim podacima koje je iznio najavljujući skoro tematsko druženje na Hvaru, ohrabrujući je povećana potražnja na kineskom, kao i na tržištima Australije, Japana i Rusije. 

Na putu do tih tržišta, kako je kazao Ljubenkov, domaćim proizvođačima stoji tek zajednička strategija i zajednički nastup, kojim bi im bio olakšan kroz zadružnu proizvodnju.

O tome kako povećati proizvodnju i potrošnju ulja, te potaknuti ekološki uzgoj, kao i o mogućnostima širenja iz okvira proizvodnje samog ulja, bit će riječi na samom Noćnjaku, gdje zainteresirane očekuje i Stručni skup o ljekovitom bilju smilju, te mnogi zanimljivi seminari, predavanja i radionice i okrugli stolovi, kao i degustacije ulja i drugih proizvoda nastalih na maslini, ali i obilazak Hvara te druženje s lokalnim proizvođačima.

A da će se tom prigodom degustirati ulja izuzetne kvalitete, kazala je Sandra Petričević, predsjednica ocjenjivačkog odbora, ističući kako se tako može opisati sva ulja pristigla na ovogodišnje ocjenjivanje.

- Zadatak odbora bio je težak, jer su na kraju presudile razlike u finim nijansama, koje se razlikuju u svega 0,05 boda, tako da je komisija uzorke ocjenjivala punih mjesec dana. No za svakog je maslinara dobra stvar to što će, bez obzira na konačan zbroj bodova, dobiti kompletnu kemijsku i senzornu analizu koja mu muže poslužiti kao referentna točka za daljnji razvoj - kazala je Petričević.

Organizatori su se pohvalili i velikim brojem proizvoda od masline koji su također pristigli na ocjenjivanje, među kojima, kako je istaknuo Želimir Bašić, predsjednik Skupštine Zadružnog saveza, i ove godine ima svega; od, kako je kazao, sapuna, do likera.

- Maslina je najkorisnija biljka, odnosno stablo, od kojeg se svaki dio koristi - kazao je za kraj, pozivajući proizvođače na daljnje istraživanje mogućnosti.

Tanja GIOVANELLI

Priznanja

Priznanja na ovogodišnje Noćnjaku uručit će se: dr. sc.Tatjani Klepo, iz Instituta za jadranske kulture i melioraciju Krša, za doprinos unaprjeđenju maslinarstva; Darku Smoliću, upravitelju PZ Pirovčanka za unaprjeđenje uljarstva; Juraju Rubinu, vlasniku hvarske uljare Rubin, za višegodišnji samoprijegorni rad u uljarstvu; uzornim individualnim maslinarima; Hvaranima Ivu i Tomi Lučiću; Poljoprivrednoj zadruzi Cres s otoka Cresa, kao najboljoj uljarskoj zadruzi; našem kolegi Mirku Crnčeviću, iz Jelse na Hvaru, za afirmaciju maslinarstva, uljarstva i zadrugarstva kroz medije, te Općini Jelsa i hvarskoj Udruzi maslinara Sv. Špirijun, za doprinos razvoju maslinarstva na svom području.

Statistički podaci

Hrvatsko maslinarstvo:
- 6 milijuna stabala maslina (krajem 18 stoljeća samo Dalmacija broji između 20 i 30 milijuna stabala), 20 posto od toga neobrađeno na oko 30.000 hektara površine 
- pod maslinicima je 0,5 posto ukupnih poljoprivrednih površina
- 45.000 domaćinstava bavi se maslinarstvom
- najzastupljenija je sorta oblica sa 60 posto udjela
- urod ploda oko 35.000 tona 
- proizvedeno oko 5000 tona ulja

Proizvodnja u EU:
- 5 milijuna hektara pod maslinicima
- najveći proizvođači Španjolska -  50%, Italija, Grčka, Portugal
- Hrvatska je s udjelom 0,2%      
- od 3,3 milijarde kg udio Hrvatske je 5,5 milijuna kg

Ekološko maslinarstvo u Hrvatskoj:
- 2015. godine 1334 ekološka maslinika koji daju 611 tona maslina 
- ekološko ulje postiže cijene od 100 do 130 kuna 

Uvoz i izvoz maslinovog ulja u RH:
- uvoz 2500 t (oko 7,500.000 eura)
- izvoz 150 t (oko 1,100.000 eura) - 40% u BiH (105 tona), 10% Slovenija (15 tona)

Stanje na tržištu maslinovog ulja:
- u Kini raste potražnja - 12% u 2016.
- povećanja potražnja u 2016. od oko 10% - 20%:  Australija, Kanada, Japan, Rusija
- cijena ulja: cca 4 eura za litru na veliko 

Stolne masline:
- potrošnja stolnih maslina povećana od 1990. - 2016. za 182%
- najveći porast je u Egiptu, s 11.000 tona na 400.000 tona
- dok se u Španjolskoj konzumira 4 kg godišnje po osobi, u Hrvatskoj je konzumacija 0,2 kg po osobi 

Sezona uroda 2015/2016 u Hrvatskoj:
- 2016. 2900 tona maslinovog ulja
- 2015. 4870 tona maslinovog ulja
- 2014. 800 tona maslinovog ulja

Sezona uroda 2015/2016 u svijetu:
- 3,159.000 tona maslinovog ulja - 29% više nego u 2014/2015

Budućnost maslinarstva i uljarstva:
- 20% još možemo povećati proizvodnju da bi zadovoljili svoje potrebe po sadašnjoj potrošnji 
- povećati potrošnju u Hrvatskoj koja je 2 litre po glavi (u Grčkoj 20 litara)
- povećati potrošnju stolnih maslina 
- početi s proizvodnjom aromatiziranih ulja