StoryEditorOCM

ocijenjeno 148 uzorakaIstrijani osvojili Povenjak!

Piše PSD.
19. veljače 2017. - 00:11
maslinari_nagrade3-180217

Šampioni su stigli iz Istre. U utakmici na gostujućem terenu u kojoj su odlučivale nijanse, prvo mjesto te veći prijelazni s ugraviranim imenima dosadašnjih pobjednika i manji, za trajno vlasništvo, u kategoriji ekstradjevičanskog ulja osvojio je Kalcina Mikele iz Grožnjana, dok je pobjednik u kategoriji maslina konzerviranih na tradicionalan način Silvano Bartolić iz Poreča. 

Bilo je to finale 'Povenjaka' kojeg je po 11. put za redom u Omišu organizirala Udruga maslinara 'Paićuša' iz Piska.

Na ovogodišnju smotru održanu u hotelu 'Brzet' pristiglo je ukupno 148 uzoraka ulja.

Kako je u uvodnoj riječi istaknuo Nedjeljko Fistonić, predsjednik 'Paićuše', unatoč lošoj godini zbog poznatih problema s maslinovom muhom, naročito u dalmatinskom priobalju, kvaliteta ulja pristiglih na 'Povenjak' je zadovoljavajuća. 

Ekstradjevičanskim maslinovim uljem je deklarirano 106 uzoraka, od kojih su 54 dobili zlatne medalje, srebrnih medalja je 37, a brončanih 8, dok je ostalim sudionicima uručena diploma za sudjelovanje. 

Analizu svih prijavljenih uzoraka ulja napravio je splitski Nastavni zavod za javno zdravstvo, a bilo je slučajeva da su pojedinci slali više uzoraka na analizu, no svi su oni ocijenjeni, pa im je pripala i pripadajuća medalja. 

Tako se događalo da se prijave otac i sin, pa da učenik, odnosno sin, bude bolji od oca, učitelja, ili da supruga dobije zlatnu, a muž srebrnu medalju...

Osim ulja i konzerviranih maslina, ocjenjvano je i ulje iz trgovina, gdje prema riječima Zlatke Knezović iz Zavoda za javno zdravstvo, ima svega, a pobjednik u ovoj kategoriji je 'Zvijezdino' ekstradjevičansko ulje. 

Priznanje, pak, za ugostiteljski objekt s najkvalitetnijim posluženim maslinovim uljem dobio je Joško Kovačić Aga.

Uz već tradicionalne, pokrovitelj 'Povenjaka' postalo je i Ministarstvo turizma RH, a druženje maslinara u Omišu, uz rasprave i razmjene iskustava, nastavljeno je zajedničkom večerom i društvenim plesom.

Dražen Duilo

25. travanj 2024 03:26