Svakodnevna konzumacija maslinovog ulja pojačava zaštitni učinak 'dobrog kolesterola'
Foto: Darko Tomaš / Ilustracija / HANZA MEDIA
znanost potvrdila

Svakodnevna konzumacija maslinovog ulja pojačava zaštitni učinak 'dobrog kolesterola'

Mediteranska prehrana koja uključuje djevičansko maslinovo ulje može pojačati zaštitni učinak tzv. dobrog (HDL) kolesterola, objavio je stručni časopis Circulation, a prenosi portal Pliva zdravlje.

Prema nalazima prikupljenima tijekom 12 mjeseci od 296 osoba prosječne dobi 66 godina, mediteranska prehrana ima višestruki pozitivan učinak na zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Sudionici istraživanja su svakodnevno konzumirali oko 4 žlice djevičanskog maslinovog ulja.

Novi rezultati naglašavaju učinak djevičanskog maslinovog ulja na pojačavanje funkcije tzv. dobrog (HDL) kolesterola, posebno njegovog protuupalnog učinka, pišu istraživači iz Hospital del Mar u Barceloni.

Po njihovim riječima, ovakav efekt nije bio prisutan kod osoba koje su se zdravo hranile, ali nisu konzumirale djevičansko maslinovo ulje.

MASLINA / PLIVA ZDRAVLJE