StoryEditorOCM

17. - 20. ožujkaZa ovogodišnji Noćnjak prijavljeno 396 uzoraka

Piše PSD.
8. ožujka 2016. - 16:28
nocnjak_najava3-080316

Punoljetno, osamnaesto izdanje Noćnjaka 2016., odnosno "Međunarodne manifestacije maslinara i uljara", koje će se održati od 17. do 20. ožujka u Bolu na otoku Braču, u utorak su predstavili organizatori samog događaja itekako bitnog za dalmatinske maslinare.

Već 18 godina Zadružni savez Dalmacije sa sjedištem u Splitu, diljem regije ugošćuje "ljude od maslina" koji tri dana razmjenjuju iskustva, saznaju novosti iz struke i znanosti, sve u poboljšanju ove poljoprivredne grane.

- Ove godine, kada slavimo punoljetnost, naši domaćini su Bračani, Boljani i to u hotelu Elaphusa, gdje ćemo osim ocjenjivanja maslinovog ulja, nastaviti i sa lani započetim ocjenjivanjem proizvoda od maslina – novinarima je ispred organizatora prezentirao novosti vezane za ovogodišnji Noćnjak 2016., Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije.

Ujedno će po prvi puta biti održan i Stručni skup o ljekovitom bilju, a ovogodišnja tema je smilje.

- Za ovogodišnji Noćnjak primili smo 396 uzoraka, od čega 235 otvorenih maslinovih ulja, najviše ih je iz Hrvatske, pa slijedi Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Italija. U konkurenciji pakovina maslinovog ulja stigao je 81 primjerak,  iz Hrvatske, Slovenije i Crne Gore, dok smo primili i 80 uzoraka proizvoda od maslina – brojčane podatke, ali i pohvalu kako ove godine imamo vrlo kvalitetno ulje, iznijela je Sandra Petričević, predsjednica panela Noćnjaka 2016., koja s ostalim stručnjacima već dva mjeseca radi na samom ocjenjivanju tog zelenog zlata, kako tepaju maslinovom ulju.

- Sve više je, osim ulja, i proizvoda od maslina koje dijelimo u tri kategorije: suvenirski, prehrambeni i kozmetički. Pravi je "boom" tih delicija, pa evo i kušajte i vi splitski kruh od maslina, paške kozje sireve iz maslinove komine, liker od maslina sa otoka Krka, štrudel od smokava i maslinovog ulja iz Novalje, kao i lumbliju iz Vela Luke sa otoka Korčule – s novitadama u kuhinji vezanih za maslinovo ulje, upoznao je Želimir Bašić "sedmu silu", koja je zdušno potvrdila dobar okus svih delicija, s jednim prefiksom – maslinovo ulje!

Sandra Barčot

20. travanj 2024 16:11