StoryEditorOCM

broj 76 / rujan 2017.Nemojte joj zamjeriti na gorčini ulja

Piše Meri Šilović, glavna urednica Masline
11. rujna 2017. - 16:56

Pala je napokon! Kiša! U noći između subote i nedjelje, 2. na 3. rujna kad smo već skoro do kraja završili ovaj broj Masline, u Dalmaciji je napokon pala kiša! Istra je bila tek koji dan i koju kišu sretnija. 

Nakon mjeseci suše, gotovo cijelog ljeta na najmanje plus 35 pa do 40 Celzijevih, dana i tjedana u kojima je bilo prevruće, beznadno suho i jedva podnošljivo i onima koji ljeto vole najviše, u kojem se slagala vrućina na vrućinu, suša na sušu, u kojem su nas nagomilani oblaci prevarili bar tri, četri puta otplovivši na neka sretnija mjesta – napokon pravi pljusak. 

Odahnula je i zemlja što se skoro pretvorila u prašinu, i masline, i sve živo što na jugu živi i diše. I dok smo se mi spašavali pod klimama i u moru, maslina je, negdje između ognja na zemlji i ognja s neba, skutrena pod nevoljom uvivši listove, otpustivši pokoji plod, trpeća kao naše otočne udovice, žilava kao prava Mediteranka, genetski utrenirana na malo zemlje, malo vode, puno nevolje, patila i čekala. I evo je dočekala.

Vicko Kaštelanac mi je sa Šolte još sredinom ljeta javio da prava kiša na otoku nije pala od drugog mjeseca i da su gustirne i akumulacije prazne i da nema pomoći. Sedam mjeseci na otoku kiša nije pala!!! I čudesne masline su preživjele. 

Ovo je svoj nevolji uprkos vjerojatno tek treptaj muke u njihovu stoljetnom i milenijskom trajanju vremena. Ali zato... nemojte im zamjeriti na gorčini ulja ove godine. Maslina je pokušavajući preživjeti samo to i toliko mogla ovog teškog prevrućeg ljeta. 

Agrometeorolog Marko Vučetić na idućim stranicama piše kako su uvjeti proteklih mjeseci na obali Hrvatske bili onakvi kakvi su u polupustinji! 

O svemu ovome u detaljima i s raznih aspekata, a i mnogim drugim zanimljivim temama, govori ovaj broj Masline koji je na kioscima od ponedjeljka, 11. rujna.        



SADRŽAJ

REPORTAŽA MLADENA STUBLJARA
Ljetna skitnja otokom Rabom

OTOK KORČULA
Otvorena prva kušaonica maslinovog ulja

VATRENA NEPOGODA
Maslina je poharana

STRUKA SAVJETUJE
Kako obnoviti izgorjele masline

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE
Kako do potpora nakon požara

Kalendar radova

Agrometeorologija

Dr. IVICA VLATKOVIĆ
Dnevnik maslinara

RAVNI KOTARI
Rat za vodu

ANALIZA
Što se događa s maslinom u suši 

ZAŠTITA
Ako nema muhe ima patule

EU NEZADOVOLJNA
Talijanima packe zbog Xylelle

BOLJA HRVATSKA
Mirisni OPG iz Vodnjana

Maslinov gaj Jakše Fiamenga

Masline iz ateljea

Gastro priče Veljka Barbieria

PRILOG
Mediteranski vrt

15. travanj 2024 03:34