StoryEditorOCM

broj 75 / srpanj 2017.I maslina se mora odmoriti, napuniti baterije, malo se pobrinuti o sebi

Piše Meri Šilović, glavna urednica Masline
3. srpnja 2017. - 19:41

Prošla maslinarska sezona je bila za pamćenje i pamtit će je svi po obilnom rodu, zdravim maslinama, vrhunskom ulju. 

Previše bi bilo očekivati dvije takve rekordne godine za redom, i maslina se mora odmoriti, napuniti baterije, malo se pobrinuti o sebi. 

Pa nam tako većina maslinara veli ovih dana: bude li urod i trećina lanjskog bit će dobro. Kako je u Istri, a kako u Dalmaciji saznajte na idućim stranicama. 

Dr. sc. Mario Bjeliš i Edi Družetić izvijestit će vas je li iznimno hladna zima pobila štetnike masline, te što očekivati i kako se s njima ponašati ovog ljeta. 

Mr. sc. Stanislav Štambuk i mr. sc. Marijan Tomac naučit će vas kako izaći na kraj s granotočem te kako je ovog vrućeg ljeta najbolje navodnjavati masline.

Uz stručni dio pun je ovaj broj Masline raznih zanimljivosti. Podučit će vas naši stručnjaci i novinari kako se postaje eko maslinar, pa još kako da vam maslinovo ulje i drugi proizvodi dobiju halal i košer certifikat i tako višu cijenu i ulaznicu na svjetsko najjače rastuće tržište, saznat ćete i o mogućnosti da dobijete potpore iz EU fonda za obnovu svojih starih suhozida.

Donosimo i priče o novim svjetskim uspjesima hrvatskih maslinovih ulja i još jednu posve neobičnu o – tetiviki. Najomraženiji korov u maslinicima, onaj kojem ni vatra, ni sječa, ni otrovi ne mogu ništa, možda, najnovija svjetska istraživanja kažu, nije tek korov nego biljka budućnosti, izvor zdravlja i lijek za bolesti. 

Više o svemu pročitajte u novom broju Masline koji je na kioscima od ponedjeljka 3. srpnja.



SADRŽAJ:

PUN POGODAK NOVIGRADSKE LAGUNE
Ulje Vergal – najbolje ulje sjeverne hemisfere

NATJECANJE U NEW YORKU
Hrvatskim uljima 23 zlata i srebra

Kalendar radova

Agrometeorologija

BRAČ
Širi se novi štetnik masline

Dr. IVICA VLATKOVIĆ
Dnevnik maslinara

ISTRA
Urod neće biti obilan

TEMA BROJA
Zaštita maslina ovog ljeta

ČITATELJI PITAJU

Kako postati eko proizvođač

Tetivika - mrski korov ili biljka budućnosti

NOVE PRILIKE
Halal i košer se posebno cijene

IZ EU FONDA
Potpore za obnovu suhozida

Maslinov gaj Jakše Fiamenga

Maslina u ateljeu

Gastro priče Veljka Barbieria

MEDITERANSKI VRT

18. travanj 2024 10:54