Prošla maslinarska sezona je bila za pamćenje i pamtit će je svi po obilnom rodu, zdravim maslinama, vrhunskom ulju.
Previše bi bilo očekivati dvije takve rekordne godine za redom, i maslina se mora odmoriti, napuniti baterije, malo se pobrinuti o sebi.
Pa nam tako većina maslinara veli ovih dana: bude li urod i trećina lanjskog bit će dobro. Kako je u Istri, a kako u Dalmaciji saznajte na idućim stranicama.
Dr. sc. Mario Bjeliš i Edi Družetić izvijestit će vas je li iznimno hladna zima pobila štetnike masline, te što očekivati i kako se s njima ponašati ovog ljeta.
Mr. sc. Stanislav Štambuk i mr. sc. Marijan Tomac naučit će vas kako izaći na kraj s granotočem te kako je ovog vrućeg ljeta najbolje navodnjavati masline.
Uz stručni dio pun je ovaj broj Masline raznih zanimljivosti. Podučit će vas naši stručnjaci i novinari kako se postaje eko maslinar, pa još kako da vam maslinovo ulje i drugi proizvodi dobiju halal i košer certifikat i tako višu cijenu i ulaznicu na svjetsko najjače rastuće tržište, saznat ćete i o mogućnosti da dobijete potpore iz EU fonda za obnovu svojih starih suhozida.
Donosimo i priče o novim svjetskim uspjesima hrvatskih maslinovih ulja i još jednu posve neobičnu o – tetiviki. Najomraženiji korov u maslinicima, onaj kojem ni vatra, ni sječa, ni otrovi ne mogu ništa, možda, najnovija svjetska istraživanja kažu, nije tek korov nego biljka budućnosti, izvor zdravlja i lijek za bolesti.
Više o svemu pročitajte u novom broju Masline koji je na kioscima od ponedjeljka 3. srpnja.
SADRŽAJ:
PUN POGODAK NOVIGRADSKE LAGUNE
Ulje Vergal – najbolje ulje sjeverne hemisfere
NATJECANJE U NEW YORKU
Hrvatskim uljima 23 zlata i srebra
Kalendar radova
Agrometeorologija
BRAČ
Širi se novi štetnik masline
Dr. IVICA VLATKOVIĆ
Dnevnik maslinara
ISTRA
Urod neće biti obilan
TEMA BROJA
Zaštita maslina ovog ljeta
ČITATELJI PITAJU
Kako postati eko proizvođač
Tetivika - mrski korov ili biljka budućnosti
NOVE PRILIKE
Halal i košer se posebno cijene
IZ EU FONDA
Potpore za obnovu suhozida
Maslinov gaj Jakše Fiamenga
Maslina u ateljeu
Gastro priče Veljka Barbieria
MEDITERANSKI VRT
StoryEditorOCM
broj 75 / srpanj 2017.I maslina se mora odmoriti, napuniti baterije, malo se pobrinuti o sebi
3. srpnja 2017. - 19:41