StoryEditorOCM

broj 69 / srpanj 2016.Idealno vrijeme, baš po guštu

Piše PSD.
4. srpnja 2016. - 13:03
naslovna1b

I dok početak ovog ljeta turistima baš i nije bio drag zbog skoro proljetnog, često kišnog lipnja i temperatura koje nisu bile baš ni blizu ljetnim vrućinama, maslinarima je bilo puno srce – vrijeme je bilo baš po njihovu guštu. 

Idealno, rekoše mi s raznih strana, dobro za cvjetanje maslina, i za oplodnju, i maslina je dobila vodu i dobro se napila baš kad joj je trebalo,… I sve nam se, neki vele glasno, a neki, da zlo ne čuje, samozatajno, potiho, smiješi neka baš dobra godina. 

Istra, piše u ovom broju novi stalni suradnik Masline, veliki znalac Edi Družetić, s optimizmom kreće u ovu sezonu, slično u svom Dnevniku piše i veliki maslinar dr. Ivica Vlatković. Sa Šolte i iz Crne Gore, pročitajte na idućim stranicama manje optimizma, ali nije loše.

Samo: pazite na muhu, otvorite četvere oči. I njoj je vrijeme odgovaralo, upozorava doc. dr. sc. Mario Bjeliš. Ništa je nije ubilo, ne vidi se uskoro takvih žega koje bi je desetkovale i očekuje se da će brojna populacija muhe, čim plodovi malo okrupne, napraviti pravi juriš na maslinike.

Kako se obraniti, kako sačuvati godinu i berbu, koja sredstva upotrebljavati, savjetuju vas u ovom broju znalci dr. sc. Bjeliš i mr. sc. Marijan Tomac.

Mr. sc. Stanislav Štambuk objasnit će maslinarima zašto je baš jako važno da naraste i otvrdne koštica u plodu i koje su posljedice ako taj važan proces ne prođe dobro. Dragocjeni su i savjeti kako prepoznati, boriti se i izboriti s olovnom bolešću masline.

I u ovom broju putujte s našim reporterima kroz maslinike. Mladen Stubljar bio je na Krku u velikom danu tamošnjih maslinara kada je voda iz špina, hladna i čista, potekla – u samim maslinicima, a Branka Žužić istražila što to veže Gustafe i Marožina s maslinama te kako je pulski "Agroprodukt" od problematične tvrtke u stečaju postao svjetski šampion maslinova ulja.

Tu je i priča o sorti za koju sigurno nikad niste čuli. Ime joj je vladinka, rodna je i puna superlativa, a nitko ne zna koja je zapravo. Ime je dobila za jedne predizborne kampanje između dva svjetska rata, kada je tadašnja vlada prigodno na Šolti dijelila sadnice nastojeći osigurati glasove. Ništa novo na svijetu! 

Krenite kroz novi broj Masline, čekaju vas još brojne zanimljive priče…

Novi broj je na kioscima od ponedjeljka, 4. srpnja.

Meri Šilović
glavna urednica masline


SADRŽAJ:


REPORTAŽA IZ KRČKIH MASLINIKA  
Stiglo zlato, stigla voda 

HOMMAGE SHIMON LAVEE
Otišao velikan svjetskog maslinarstva

POZNATI U MASLINIKU
Gustafi među maslinama

KALENDAR RADOVA

AGROMETEOROLOGIJA  

TEMA BROJA
Maslinova muha jurišat će na berbu

ŠKOJI / Šoltanka će spasiti sezonu

AKTUALNO
Zašto je važno da otvrdne koštica 

Što su ožegline

U SUSRET BERBI
Optimizam u istarskim maslinicima

AGROPRODUKT 
Od stečaja do svjetskog prvaka

IZ POVIJESTI
Bračka ulja najbolja i prije 120 godina 

CRNA GORA
Sluti se tek prošlogodišnji urod 

POTPORE
Više novca za mlade i male maslinare 

DNEVNIK MASLINARA

GASTRO PRIČE 
Špageti - konopci oko svijeta

MEDITERANSKI VRT

16. travanj 2024 21:25