StoryEditorOCM

broj 66 / siječanj 2016.Ulja kao iz bajke

Piše PSD.
23. prosinca 2015. - 12:25
naslovna66br1a

Berba je gotova, ulja su manje-više sva kao iz bajke, i maslinari i stručnjaci zadovoljno vele – nikad bolja, i vrijeme je od maslinarskih natjecanja i fešta.

U novom broju Masline pročitajte kako je bilo na svakoj od njih, kakva je atmosfera bila i tko su ovogodišnji šampioni. Bili smo s vama i u Vodnjanu, i u Vodicama, i u Nadinu, i na Hvaru, i u Kaštelima...

I dok Lijepa naša u cijeloj svojoj obalnoj maslinarskoj regiji slavi ovogodišnja izvanredna ulja, drugu stranu Jadranskog mora, Italiju, tresu veliki skandali.

Katastrofalna prošla maslinarska godina otvorila je širok prostor za velike prijevare. Tržište gladno ekstra djevičanskog maslinova ulja, kojega u prošloj godini u cijeloj mediteranskoj Europi, pa i u Italiji, gotovo i nije bilo, ili ga je bilo zaista vrlo malo, nahranjeno je upitnim ekstra djevičanskim uljima.

Policija ovih dana otkriva da su i najveći pod poznatim brendovima i po najvećim trgovačkim lancima prodavali djevičanska pod etiketama ekstra djevičanskih maslinovih ulja, da su se pod etiketama izvornog talijanskog maslinova ulja prodavala sirijska, turska, tuniska ulja.

U novom broju Masline doznajte i o novom trendu u uljarama koje odnedavno pozamašan esktra profit pronalaze u – košticama iz komine. Vjerovali ili ne, vrijede kao – nafta.

Među brojnim zanimljivim tekstovima, u ovom broju vrijedi istaknuti temu broja. Reagirajući na brojne upite maslinara koji se, strahujući od xylelle ili verticiloze, obraćaju Maslini s pitanjima zašto im se suše masline, opisujemo detaljno sve razloge zbog kojih je moguće da se to događa, te preporuke što u kojem slučaju napraviti.

Otkrit ćete i koji je to spoj, eliksir mladosti koji ima smilje, a nema ga ni jedna druga biljka na svijetu, i u čemu je tajna čuda klorofila, i kako se kuha raštika na tabak, i...

Ugodno vam čitanje.

Novi broj Masline je na kioscima u srijedu 23. prosinca.

Sretnu i berićetnu novu 2016. godinu želimo svim maslinarima.

Meri Šilović
GLAVNA UREDNICA MASLINE




SADRŽAJ:

SKANDALI U ITALIJI  
Sirijsko ulje prodavali kao talijansko

Švicarski panelisti istraživali Istru

KALENDAR RADOVA  

Agrometeorologija

NOVI PROFIT U ULJARAMA
Špice iz komine vrijede kao - nafta

TEMA BROJA
Otkrijte zašto vam se suše masline

Dr. IVICA VLATKOVIĆ:
Dnevnik maslinara

AKTUALNO
Dragocjeni savjeti uoči rezidbe

ČITATELJI PITAJU

MANIFESTACIJE
Vodnjan – centar svijeta maslinara

Kakva su ovogodišnja ulja

ZDRAVLJE
Čudo klorofila

JAKŠA FIAMENGO:
Maslinov gaj

VELJKO BARBIERI:
Gastro priče

POPIS RASADNIKA

Mediteranski vrt

20. travanj 2024 08:12