StoryEditorOCM

broj 65 / studeni 2015.Nikad ljepših, većih i zdravijih maslina

Piše PSD.
4. studenog 2015. - 16:08
nasl_mala

Nikad ranije berbe u Dalmaciji! Već koncem rujna, dok se još bralo grožđe po vinogradima, dok su još kupači uživali u moru i kasnom ljetu. Nikad to nije bilo, a i mnogi su se zapitali koliko je to uopće dobro.

Kako bilo, Dalmatinci su krenuli toliko rano da su se i Istrani, koji redovito i uobičajeno otvaraju berbu u Hrvatskoj, iznenadili. A razloga je više i svi su za razumjeti, ali ovaj mi je najbliži: lanjska godina je cijelu Lijepu našu ostavila željnu dobra ulja. Priznajem – mene prvu.

Zgađena, kao i mnogi, crvljivim maslinama lanjske katastrofalne godine, cijele godine zapravo, kao i svi ljubitelji maslinovog ulja, jedva čekam novu berbu, miris mladog maslinovog ulja, iz čistih zdravih maslina.

A ove godine su svuda, svima kojima je rodilo (a nije svima, nažalost), masline - prave manekenke. Nikad ljepših, većih, zdravijih maslina! Pa su Dalmatinci krenuli grlom u – masline. Željni berbe i ulja.

A bogme su ih i respektabilni stručnjaci posavjetovali kad da krenu i nisu baš napamet ušli u maslinike. I ti prvaci su bili baš zadovoljni, a ulje im ni na njihovo čuđenje nije bilo gorko i bilo je odlično.

Dr. sc. Mirko Gugić pak upozorava da takve rane berbe nemaju smisla i da i maslinari i država s njima gube puno i novaca i ulja. Maslinu valja pustiti da odradi svoje, završi u plodovima proces nakupljanja ulja tijekom kojega ga sama i harmonizira, upozorava on.

U izuzetno zanimljivom intervjuu saznat ćete i puno drugih novih stvari, a brojne interesantne teme, među kojima i reportažu Mladena Stubljara kako su na otoku Ugljanu otkrivene nove sorte maslina, pročitajte na idućim stranicama.

Novi broj Masline je na kioscima od srijede 4. studenog.

Meri Šilović
glavna urednica masline



SADRŽAJ:

INTERVJU: Dr. sc. MIRKO GUGIĆ
Rane berbe su silovanje prirode

POZNATI U MASLINIKU
Ministar Lorencin zaradio alergiju

HVAR: PRVA BERBA U HRVATSKOJ
Rujansko ulje, a nije gorko

Kalendar radova

Agrometeorologija

AKTUALNO
Prosječna berba oko Dubrovnika

BERBA U ISTRI
Sezona za zaborav

ČITATELJI PITAJU

U STARIM MASLINICIMA NA UGLJANU
Otkriveno 6 novih sorti maslina

KRITERIJI ČISTOĆE MASLINOVIH ULJA

POTPORE ZA MASLINIKE

Svečanost prve berbe u Crnoj Gori

Dnevnik maslinara

Popis uljara

POSEBAN PRILOG
Mediteranski vrt

16. travanj 2024 08:02