StoryEditorOCM

broj 63 / srpanj 2015.Oznaka izvornosti - napokon!

Piše PSD.
10. srpnja 2015. - 14:39
naslovnasrpanj1

Pun nam je ovaj broj Masline lijepih vijesti. Doduše ima i manje lijepih, ali život je takav – ne može baš sve zviždat.

Prva, ona koja je sigurno obradovala sve maslinare od sjevera do juga maslinarske Hrvaske je da su nakon puno godina truda, nastojanja, rada i života u “strpjenstvu“, rekli bi naši otočani, napokon od Ministarstva poljoprivrede odobrene oznake izvornosti za četiri hrvatska maslinova ulja.

Hodočastili su maslinari godinama put Zagreba i Ministarstva s papirima, povijesnim dokazima, kemijskim analizama svojih autohtonih maslinovih ulja i stalno su ih vraćali po izmjene, dopune, ispravke, baš kao da im nisu htjeli odobriti oznake izvornosti, kao da su neko “Bože mi prosti“ tuđe, austrougarsko, talijansko, tursko, a ne hrvatsko ministarstvo.

Ili nisu ni oni “gore“ znali, pa su ka i mi učili, reći će ovih dana pomirljivo neki od maslinara koji su se dobrano namučili i iznervirali kroz ove godine pokušavajući uvjeriti nadležne da im odobre zaštite izvornosti.

Kako bilo – završilo je sretno. Nakon creskog, u posljednjih mjesec dana zaštita izvornosti je odobrena krčkom, istarskom, korčulanskom i šoltanskom ulju. Detaljno o specifičnostima svakog od tih ulja naučite u ovom broju Masline.

Zaštita izvornosti nakon silnih godina i nastojanja Zajednice maslinara i uljara Hrvatske ni do danas nije odobrena za dalmatinsko maslinovo ulje, pa su Dalmatinci Ministarstvo poljoprivrede – tužili sudu. Već dvije godine čekaju ročište!

Na prvim stranicama ekskluzivno donosimo priču o najnovijem znanstvenom istraživanju docentice dr. sc. Mladenke Šarolić i prof. dr. sc. Mirka Gugića. Na čak 70 parametara su analizirali pet dalmatinskih sorti i napravili im detaljnu “krvnu sliku“. Doznajte što je forte oblice, koja je najveća prednost levantinke, a koja lastovke, što kao svoj najveći adut može istaknuti krvavica, a što podvelebitska mašnjača.

Vijesti o stanju u maslinicima su te koje su manje dobre. Vjerovali ili ne, bolje su negdje rodile stare, neorezane i žestoko paunovim okom napadnute masline od onih zbrinutih po pravilu. Pročitajte.

Novi broj Masline je na kioscima od ponedjeljka 6. srpnja.

Meri Šilović
Glavna urednica Masline  

SADRŽAJ:

ZNANOST - EKSKLUZIVNO
Odgonetnuta ‘krvna slika’ dalmatinskih ulja

Kalendar radova

NAVODNJAVANJE MASLINA
Smije li se navodnjavati boćatom vodom

Agrometeorologija

U MASLINICIMA JUŽNE ISTRE
Situacija katastrofalna

NA OTOKU HVARU
Oblica slabo rodila, ostale sorte dobro

AKTUALNO IZ BRAČKIH MASLINIKA
Dobro rodile - stare i neorezane masline

IZ ZAVODA ZA ZAŠTITU BILJA
Koliki i gdje je bio napad štetnika tijekom cvatnje

ČITATELJI PITAJU
Što saditi uz žuticu

TEMA BROJA – ZAŠTITA IZVORNOSTI ULJA
Kakvo je izvorno šoltansko ulje
Što je istarsko ulje
Koje su specifičnosti krčkog ulja

IZVORNO KORČULANSKO ULJE
Od lastovke – čuvarice ulja

Dnevnik maslinara

Maslinov gaj

Gastronomske priče

25. travanj 2024 14:59