StoryEditorOCM

broj 62 / svibanj 2015.Najeli smo se straha

Piše PSD.
4. svibnja 2015. - 11:37
mas

Bogme se smo se svi, cijela maslinarska Hrvatska, najeli straha proteklih desetak dana kada se posumnjalo da je opaka bakterija Xylella fastidiosa stigla i u hrvatske maslinike. Srećom za sada je sve u redu, nigdje po Lijepoj našoj nije otkrivena bakterija ubojica maslina.  

A što se radi kako bi se mogućoj katastrofi za masline cijele Europe stalo na kraj pročitajte na stranicama novog broja Masline. Prikupili smo sve informacije do kojih se moglo doći.

Kako je i odakle opaka bakterija došla na vrata Pariza? Kako su reagirali Talijani na početak velike sječe maslina oko Brindisija? Što poduzima i planira Europska Unija kako bi spriječila katastrofu? A što radi i planira Hrvatska kako bi sebe odbranila? Kako izgledaju masline po Istri za koje sumnjalo da su napadnute bakterijom kojoj nema lijeka? Sve to možete pročitati i vidjeti u novom broju Masline.    

Ima i lijepih priča. Hrvatska maslinova ulja potvrdila su se kao svjetski vrh i usred New Yorka i na dva važna natjecanja u Italiji. O kojim je to uljima riječ i koje su nagrade osvojila pročitajte na stranicama nove Masline.

Tu su i reportaže sa svih maslinarskih fešta. Kako su se maslinari družili u Dubrovniku, Trogiru, Zadru, Vodnjanu i Krasici i tko su šampioni, čija su ulja bila najbolja?

U novom broju bavimo se i velikim štetama koje je paunovo oko napravilo na cijelom hrvatskom maslinarskom području. Gdje je najteže i gdje je koliki napad pogledajte na detaljnoj karti napada paunovog oka na cijeloj hrvatskoj obali, a kako reagirati savjetuje vas doc.dr. sc. Mario Bjeliš.

Sve tajne cvjetanja masline otkriva vam doc. dr. sc. Frane Strikić i savjetuje kako joj i s čim u tom delikatnom i važnom periodu pomoći. A u uvijek zanimljivom Dnevniku maslinara dr.  Ivica Vlatković piše kako i koju maslinu prstenovati te kako da vam zbog preoštre rezidbe ne proleti kroz maslinu cijelo jato ptica i - iduća berba.

Među brojnim zanimljivim temama vrijedi istaknuti i nešto posebno važno malim maslinarima: u ovom broju Masline informiramo vas o prije nekoliko dana otvorenom natječaju Programa ruralnog razvoja RH. Taj natječaj kao da je „izmišljen“ za male maslinare. Informirajte se u novom broju Masline kako se možete prijaviti i tko vam u tome može pomoći.

Novi broj Masline je na kioscima od 4. svibnja.

Meri Šilović
Glavna urednica Masline  



SADRŽAJ:

NAJNOVIJE O BAKTERIJI UBOJICI MASLINA
Uzimat će se uzorci iz maslinika, rasadnika, okućnica,...

SVJETSKI ŠAMPIONAT U NEW YORKU
Hrvatskim uljima 3 zlata i 4 srebra

MANIFESTACIJE
Noćnjak baš za gušt

Kalendar radova

Agrometeorologija

TEMA BROJA – PAUNOVO OKO
Bolest ogolila masline u cijeloj regiji

ČITATELJI PITAJU
Što je “šok bakra“

Zabranjeno je paliti vatru po maslinicima

STRUKA SAVJETUJE
Sve tajne cvjetanja masline

REPORTAŽA
Kako se sadila oblica u Istri

MASLINOVA ULJA HRVATSKOG JUGA
Godina piculje

PROGRAM RURALNOG RAZVOJA
Prijave krenule 24. travnja

DNEVNIK MASLINARA
Kad i kakvu maslinu prstenovati

Maslinov gaj

Masline iz ateljea

Gastro priče

19. travanj 2024 04:50