StoryEditorOCM

broj 61 / ožujak 2015.Velika prilika za promociju Hrvatske i hrvatskog maslinarstva

Piše PSD.
2. ožujka 2015. - 10:20
nasl

Mnogi od vas su se zapitali šta je ovo na naslovnici Masline. Pa evo objašnjenja: za našu začudnu naslovnicu zaslužan je Josip Mateša, samouki umjetnik iz Vodica koji je od živog stabla masline u dvorištu svoje kuće napravio kip Isusa. I sve tu, kao što na fotografiji Nikoline Vuković Stipaničev možete vidjeti, još živi, maslina buja izbojcima, a ljudi se čude neobičnom djelu ovog vodičkog umjetnika.

A iza korica ovoj broja Masline pronaći ćete ekskluzivnu vijest, koja će ponosom ispuniti sav maslinarski svijet na ovim stranama: Hrvatska će dogodine biti domaćin najvećeg svjetskog maslinarskog skupa. Domaćinstvo je izborio agilni splitski Institut za jadranske kulture, prihvatio se organizacije, pa će dogodine u Split na simpozij doći najveći autoriteti u maslinarstvu iz čitavog svijeta. Kolika je to prilika za promociju Hrvatske i hrvatskog maslinarstva i ne treba napominjati.

U ovom broju nastavljamo i izuzetno zanimljivu priču otvorenu u prošlom broju o otkriću rijetkih centara divljih maslina u Hrvatskoj. U ovom nastavku dr. sc. Tatjana Klepo govori o genetskim analizama koje su neupitno posvjedočile da su hrvatske autohtone sorte nesumnjivo ovdje nastale.

Nastavak u ovom broju ima još jedna priča koju je Maslina prva objavila. Nakon velike štete koju je bakterija kojoj nema lijeka napravila sušeći tisuće starih stabala u Pugliji, Europska komisija je od svojih članica zatražila pojačan angažman i oprez te alarmirala i Hrvatsku. Detaljnije saznajte na idućim stranicama.

Mladen Stubljar se ovog puta skitao Murterom u potrazi za tajanstvenom sortom Duškom u koju se kunu svi Murterini, bili na smo i na maslinarskim feštama u Omišu i Postirama na Braču i svjedočili da su maslinari soj žilav i životan kao maslina.

U svom Dnevniku maslinara dr. Ivica Vlatković će vas savjetovati kako i kada rezati i što je najbolje s obzirom na godinu koja je za nama, agronom Mario Car je s podosta opreza pokušao prognozirati što nam donosi ova godina, a Željko Prgomet i mr. sc. Stanislav Štambuk vas uče kako precijepiti maslinu.

I još: od ovog broja otvaramo posebne stranice za eko maslinare. Upućivat će ih i savjetovati stručnjaci Biotechnicona.

Čitajte nas s guštom.

Meri Šilović

 

SADRŽAJ:

EKSKLUZIVNO
Svjetski maslinarski kongres dogodine u Splitu

NAKON POJAVE UBOJITE BAKTERIJE U ITALIJI
EU alarmirala i Hrvatsku

ISTRAŽIVANJA
Gdje su rođene oblica, buža, levantinka,...

POVENJAK U OMIŠU
Skandal: U trgovinama lažna ekstra djevičanska ulja

SKITNJA MURTEROM
Duška ti si moja puška

Agrometeorologija

PROGNOZE S NADOM I OPREZOM
Kad je u Blatini leda bit će ulja

TEMA BROJA
Precjepljivanje  maslina

EKOLOŠKO MASLINARSTVO
Od konvencionalne do ekološke poljoprivrede

OBLICA FEST
Maslinarstvo je bez struke hazard

PROGRAM RURALNOG RAZVOJA
Krenuli prvi natječaji

Dnevnik maslinara

VINARI U GOSTIMA
Miris muškata iz Polače

20. travanj 2024 14:13