StoryEditorOCM

BROJ 60 / SIJEČANJ 2015.Ne ponovila se 2014.!

Piše PSD.
29. prosinca 2014. - 14:44
maslinanaslovna
Evo je ova nevoljna godina iza nas. Ne ponovila se! Najprije: svim maslinarima, uljarima, ljubiteljima maslinovog ulja redakcija Masline želi puno bolju, ma najbolju Novu godinu!

U ovom broju pročitajte kako se lošoj godini za dišpet feštalo na maslinarskim feštama s kraja na kraj Lijepe naše i kako su se maslinari solidarizirali i putovali i družili se svuda, pazeći da ni jedna manifestacija ne zgasne zato što ove godine nema baš puno dobrih ulja za natjecanje.

Posebna je ekskluzivna priča o otkrićima mlade znanstvenice sa splitskog Instituta za jadranske kulture dr. sc. Tatjane Klepo. Pripremajući svoj doktorat otkrila je i najmodernijim genetskim analizama potvrdila da se, na iznenađenje maslinarskog globusa, upravo u Hrvatskoj nalaze čak dva velika staništa izvornih divljih maslina. Onih s početka svijeta!

Takvih staništa je tek nekoliko u cijelom svijetu i Hrvatska i maslinarski prostor Jadrana ovim postaje i te kako intrigantan. Vrlo važno u cijeloj toj posebnoj priči je što se usput dokazalo kako su naše autohtone sorte maslina neupitno naše, o čemu svjedoči upravo činjenica da nose genom tih naših divljih maslina.

Kako je priča bila prevelika i prezanimljiva da bi se mogla ispričati odjednom, nastavak čuvamo i za idući broj.

Uz ovaj broj Masline, a i u njemu, posebno vas savjetujemo kako što bolje obaviti rezidbu, kako obnoviti stare masline te kako sačuvati maslinike od paunova oka.

I, među ostalim, nemojte propustiti našu šetnju po Andaluziji. Kroz okuse tamošnjih ulja, vina i najčuvenijeg pršuta na svijetu pata negre vodi vas Karin Mimica.

Ugodno čitanje.

Meri Šilović

SADRŽAJ:

EKSKLUZIVNO
Otkriveni rijetki centri  izvorno divljih maslina

PUN POGODAK
Zubinova črnica prvak svijeta

FLOS OLEI 2015.

NADIN
Fešta lošoj godini za dišpet

OD KRKA DO SKRADINA I DALJE
Bitka za smilje

Agrometeorologija

STRUKA SAVJETUJE
Kako s paunovim okom

TEMA BROJA
Kako obnoviti stare masline

INTEGRIRANA PROIZVODNJA
Kako sam sačuvao berbu

DIJAGNOZA S OIL BARA
Kakva su ovogodišnja ulja

MASLINARSTVO U REGIJI

VINARI U GOSTIMA
Čarolija pošipa u Čari

SVIJET
Masline i delicije Andaluzije

DNEVNIK MASLINARA

Gastro priče veljka Barbierija 

20. travanj 2024 02:21