U ovom broju pročitajte kako se lošoj godini za dišpet feštalo na maslinarskim feštama s kraja na kraj Lijepe naše i kako su se maslinari solidarizirali i putovali i družili se svuda, pazeći da ni jedna manifestacija ne zgasne zato što ove godine nema baš puno dobrih ulja za natjecanje.
Posebna je ekskluzivna priča o otkrićima mlade znanstvenice sa splitskog Instituta za jadranske kulture dr. sc. Tatjane Klepo. Pripremajući svoj doktorat otkrila je i najmodernijim genetskim analizama potvrdila da se, na iznenađenje maslinarskog globusa, upravo u Hrvatskoj nalaze čak dva velika staništa izvornih divljih maslina. Onih s početka svijeta!
Takvih staništa je tek nekoliko u cijelom svijetu i Hrvatska i maslinarski prostor Jadrana ovim postaje i te kako intrigantan. Vrlo važno u cijeloj toj posebnoj priči je što se usput dokazalo kako su naše autohtone sorte maslina neupitno naše, o čemu svjedoči upravo činjenica da nose genom tih naših divljih maslina.
Kako je priča bila prevelika i prezanimljiva da bi se mogla ispričati odjednom, nastavak čuvamo i za idući broj.
Uz ovaj broj Masline, a i u njemu, posebno vas savjetujemo kako što bolje obaviti rezidbu, kako obnoviti stare masline te kako sačuvati maslinike od paunova oka.
I, među ostalim, nemojte propustiti našu šetnju po Andaluziji. Kroz okuse tamošnjih ulja, vina i najčuvenijeg pršuta na svijetu pata negre vodi vas Karin Mimica.
Ugodno čitanje.
SADRŽAJ:
EKSKLUZIVNO
Otkriveni rijetki centri izvorno divljih maslina
PUN POGODAK
Zubinova črnica prvak svijeta
FLOS OLEI 2015.
NADIN
Fešta lošoj godini za dišpet
OD KRKA DO SKRADINA I DALJE
Bitka za smilje
Agrometeorologija
STRUKA SAVJETUJE
Kako s paunovim okom
TEMA BROJA
Kako obnoviti stare masline
INTEGRIRANA PROIZVODNJA
Kako sam sačuvao berbu
DIJAGNOZA S OIL BARA
Kakva su ovogodišnja ulja
MASLINARSTVO U REGIJI
VINARI U GOSTIMA
Čarolija pošipa u Čari
SVIJET
Masline i delicije Andaluzije
DNEVNIK MASLINARA
Gastro priče veljka Barbierija