StoryEditorOCM

BROJ 72 / SIJEČANJ 2017.Baš je dobro i sretno završila ova neobična godina

Piše PSD.
29. prosinca 2016. - 18:40
nasl1_72

Ovaj prednovogodišnji broj "Masline", s kojim čitatelje darivamo maslinarskim kalendarom 2017., pravi je blagdanski, i to zato što je baš dobro i sretno završila ova neobična godina. 

Ovakvu zlatnu i bogatu godinu su maslinari u Istri i na Krku odavna sanjali, u Dalmaciji baš i nisu, kako gdje, ali karakteristično je da su u ovoj godini masline u Dalmaciji masovno brali ranije nego ikad otkada se pamti. 

Dugo će se pamtiti i gužve u uljarama, koje su svuda po obali bile zagušene maslinama i nisu se gasile ni danju ni noću... 

O svemu tome pročitajte u ovom broju. I još kakva su ulja izašla iz tolike gužve, posla i truda, i hoće li im cijena padati ili neće. 

Naši suradnici donose i svoja objašnjenja nevjerojatno visokih randmana, koji su u ranim berbama po Dalmaciji, krajem listopada, skakali i do 20. 

Mr. sc. Marijan Tomac podučit će vas što da radite s maslinama koje je dotaknuo led, a mr. sc. Stanislav Štambuk kako da osmislite svoj idealan maslinik s dobro postavljenim oprašivačima. 

Znalac Edi Družetić za vas je priredio Malu školu rezidbe, a iz pera strasnog maslinara dr. Ivice Vlatkovića pročitat ćete zašto nije dobro držati masline u moru. 

Dr. Vlatković je u posebnom tekstu podsjetio i na davnu preporuku starih pisaca i barda hrvatskog maslinarstva Dobroslava Elezovića: saditi sortu casalivu u Dalmatinskoj zagori. Što je i kakva je ova sorta sa sjevera Italije, koja rađa tamo ispod Alpa, i zašto bi bila idealna za nerijetko suru klimu Zagore, pročitajte u ovom broju. 

Ispričat ćemo vam i kako je šoltanka, levantinka, mnogi će reći supersorta Hrvatske, krenula u osvajanje Amerike i kako je redakcija "Masline" pomogla da se sretno otputi put Floride, i kako se radi make-over milenijskih maslina, i...

Svim maslinarima i ostalim čitateljima "Masline" cijela redakcija želi sretnu i berićetnu 2017. godinu.

Novi broj "Masline" je na kioscima od srijede 28. prosinca.

Meri Šilović
glavna urednica masline


SADRŽAJ:

OTKRIĆA
Isusove masline su - iste sorte

EKSTAZA BERBE
Krk - otok u moru maslina

Kalendar radova

Kako obnoviti masline oštećene od studeni

Kakva su ovogodišnja ulja

Mala škola rezidbe

TEMA BROJA
Kako odabrati sorte za budući maslinik

Casaliva - Idealna sorta za Dalmatinsku zagoru

NAKON BERBE
Zašto su randmani ove godine visoki

Uljare postale usko grlo

Najave manifestacija 

DNEVNIK MASLINARA
Zašto masline ne valja držati u moru

Maslinov gaj Jakše Fiamenga

Masline iz ateljea

Gastro priče Veljka Barbieria

Popis rasadnika

MEDITERANSKI VRT

19. travanj 2024 08:45