StoryEditorOCM

broj 71 / studeni 2016.Bit će vrhunskoga ulja i za domaće i za turiste

Piše PSD.
10. studenog 2016. - 13:53
nasl_11_2016_mala

Dalmacija je već drugu godinu za redom startala u berbu prije Istre, ali ove godine ukupno ne očekuje bog zna kakav urod, muha je na mnogim mjestima bila brža, moljac je puno ploda oborio na tlo. Ima dijelova gdje je izvanredno, ali i onih gdje po Dalmaciji ni ploda neće ubrati. 

Istrani su pak sačekali, počeli kasnije nego ikad, ali im se konačno nakon tri godine smiješi rekordan urod. Bit će vrhunskoga maslinovog ulja i za domaće i za turiste i za širu prodaju. Više o svemu ovome pročitajte u novom broju Masline. 

Bard hrvatskog maslinarstva dr. sc. Mirko Gugić kušao je i ocijenio prva ulja neuobičajenih ranih ovogodišnjih berbi. Pročitajte što kaže. Kako čuvati ulje i kako nahraniti maslinu nakon berbe, uči maslinare u ovom broju mr. sc. Marijan Tomac.

Donosimo kao temu broja široki izvještaj sa velikog, za hrvatsko maslinarstvo povijesnog događaja – Svjetskog maslinarskog kongresa koji je sredinom listopada bio u Splitu. Kako je tamo bilo, što se novoga od maslinarske znanosti moglo čuti, što su sudionici iz cijelog svijeta vidjeli i doživjeli u hrvatskim maslinicima, saznajte u novom broju.

Obilježili smo u ovom broju i dva velika događaja koja su se zbila u posljednjih mjesec dana: još dva hrvatska ulja dobila su zaštitu izvornosti na razini Europske unije. To su Korčulansko i Šoltansko maslinovo ulje. Čestitke entuzijastima koji su ih na ova dva otoka izborili! 

Na to se osvrće u svom Dnevniku maslinara i dr. Ivica Vlatković i piše, među ostalim, o dvjema kraljicama, izuzetnim hrvatskim autohtonim sortama šoltanskoj levantinki (koju nazivaju još i šoltanka) i korčulanskoj lastovki, toliko punoj fenola da će je, prorokuje dr. Vlatković, u budućnosti onkološkim pacijentima, preporučivati kao lijek, kao vrijedan dodatak prehrani.

Novi broj Masline je na kioscima od četvrtka 10. studenog.

Meri Šilović
glavna urednica masline



SADRŽAJ:

PUN POGODAK
Korčulansko i šoltansko ulje dobilo EU zaštitu

NOVO LICE DALMATINSKE ZAGORE
Rodile masline pod Mosećem

KROZ ISTRU OD BERBE DO BERBE
Bit će vrhunskoga ulja

Kalendar radova

Kako čuvati ulje

Agrometeorologija

TEMA BROJA
8. Međunarodni maslinarski kongres u Splitu

Dr. sc. MIRKO GUGIĆ:
Izvanredno ulje iz “berbe u pomoć”

BERBA U DALMACIJI
Rana berba – randmani i 20!

ŠIBENSKO ZALEĐE
Kad se ratnik masline uhvati...

IZ MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE
Natječaji za mala poljoprivredna gospodarstva

Dnevnik maslinara

Maslinov gaj Jakše Fiamenga

GASTRO PRIČE
Hrana od maslina koja govori

MEDITERANSKI VRT

Popis uljara

19. travanj 2024 11:38