StoryEditorOCM

broj 70 / rujan 2016.Jedva se čeka berba

Piše PSD.
13. rujna 2016. - 00:20
nasl_9_2016_1

Kažu u Istri ovih dana: miriši na sjajnu berbu. Kažu u Dalmaciji: bit će dobro, ili prosječno, ali ponegdje i odlično.

Jedva se čeka berba, živi se u strpjenstvu, rekao bi pokojni veliki splitski pjesnik i kolega novinar Momčilo Popadić, ali i u oprezu i strahu: samo da muha ne poludi nakon prvih kiša i uništi sve.

Plodovi su svuda sada početkom rujna kao za reklamu, skoro sve su nam masline kao manekenke. Ostane li tako bit će vrhunskog ulja, fešte i veselja. O tome govori ovaj broj Masline.

Mr. sc. Štambuk u ovom broju vas savjetuje kada i kako odlučiti o vremenu berbe, mr. sc. Marijan Tomac vas vodi kroz kalendar radova koje morate obaviti u masliniku, a kakvo će vrijeme biti za berbu saznajte od agrometeorologa Marka Vučetića.

U ovom broju ćete saznati i zašto leccino u Dalmaciji treba brati ranije nego u Istri i kakve je podatke o tome prikupio tijekom svog dvogodišnjeg istraživanja mr. sc. Stanislav Štambuk.

Poznati istarski znalac Edi Družetić pronašao je neke nove štetnike u masliniku pa od njega saznajte sve o zelenoj stjenici i mušici kore masline.

Pročitajte svakako i komentar o životu „ispod ministrove crte“, o činjenici da su mali, srednji i mladi maslinari opet ostali kratkih rukava, da opet moraju posve bespotrebno za istu stvar po brdo papira, na nove natječaje, po novu nadu, iduću priliku.

I svakako obratite pažnju na tekst o EU - potporama za tradicijsko maslinarstvo. Malo maslinara zna da je riječ o velikim potporama, koje bi značajno mogle potaknuti ljude na obnovu starih maslinika.

Nije uopće jasno zašto informaciju o tome Ministarstvo poljoprivrede nije objavilo na velika zvona, a zemlja smo baš od tradicijskog maslinarstva i to bi bilo logično, nego su o tome znali rijetki pa se za baš stimulativne potpore javilo tek stotinjak ljudi.

Aplicirajte i vi, propitajte se, dobro kaže krčki maslionar Goran Marević: EU novci su tu upravo za to i upotrijebite ih.

Nova Maslina je na kioscima od ponedjeljka 12. rujna.

Meri Šilović
glavna urednica masline



SADRŽAJ:

USKORO U SPLITU
Svjetski maslinarski kongres

POZNATI U MASLINIKU
Astronom Korado Korlević

SKITNJA ISTROM UOČI BERBE
Miriše na sjajnu godinu...

Krčko ulje dobilo europsku zaštitu

KALENDAR RADOVA  

AGROMETEOROLOGIJA

TEMA BROJA
Kada krenuti u berbu

ISTRAŽIVANJA
Leccino u Dalmaciji treba brati ranije

EU FONDOVI
Život ispod ministrove crte

CRNA GORA
Bit će berba lošija nego lani

DNEVNIK MASLINARA

JAVITE SE, APLICIRAJTE
Veliki poticaji za tradicijsko maslinarstvo

Maslinov gaj Jakše Fiamenga

Maslina U ATELJEU

GASTRO PRIČE
Masline i inćuni – dragulji siromaha

MEDITERANSKI VRT

POPIS ULJARA

20. travanj 2024 00:09