StoryEditorOCM

broj 67 / ožujak 2016.Nafeštali smo se s maslinarima

Piše PSD.
7. ožujka 2016. - 09:44
naslomart1

Od Hvara do Zagreba, od Zagreba do Omiša, nafeštali smo se s maslinarima ove veljače. Natjecala su se maslinova ulja, dijelile medalje i pokali, bilo je veselih, razočaranih, ali druženja su svuda bila izvrsna.

Maslinarska Hrvatska već se dobro poznaje, natjecanja vrsnih maslinovih ulja su cilj ovakvih fešti, ali, sve je jasnije, i odlična “škuža“ da bi se prijatelji maslinari s raznih krajeva države ponovno sreli, da bi se došlo iz Istre do Omiša ili u obrnutom smjeru.

U ovom broju Maslina vam donosi priče kako je gdje bilo pa će se dogodine uputiti i oni koji ove godine nisu.

S ovim brojem stiže i vijest da je sud stao na stranu dalmatinskih maslinara nakon što su oni tužili Ministarstvo poljoprivrede jer im je nepravedno zapriječilo dobijanje oznake izvornosti Dalmatinskog maslinovog ulja.

Presuda se čekala cijele dvije i pol godine i za očekivati je da konačno taj skandal pun čudnih odluka pristojno završi te da se i Dalmatinskom maslinovom ulju odobri oznaka izvornosti.

Svima koji su to tražili odobrena je zaštita izvornosti njihovih ulja: i Istranima, i Cresanima, i Šoltanima, i Krčanima, i Korčulanima. Zašto se samo Dalmatinskom maslinovom ulju ne odobrava zaštita izvornosti? A specifikacije vrlo slične!!!

Evo novoj postavi Ministarstva poljoprivrede prilike da skandal s kojim nema veze i koji je dobila “u dotu“ okonča.

Među brojnim zanimljivostima koje vas čekaju na idućim stranama mnoge će obradovati Mala foto škola Masline o navrtanju. Cijepljenje maslina je uvijek pomalo tajna, posao za znalce koji imaju “i ruku i mota“ i koji nekako to znaju bolje od drugih.

Kako su maslinari poznati radoznalci i uvijek spremni učiti pronašli smo za vas majstora za kojega u njegovom kraju kažu da je najbolji navrtač maslina. Da mu posao uspjeva u više od 90 slučajeva.

I nagovorili ga da u ovom broju čitateljima Masline korak po korak pokaže kako se to radi i oda male tajne svog uspjeha. Pa pokušajte i sami.

I svakako pogledajte prognozu našeg agrometeorologa Marka Vučetića. Topla i vlažna zima idealna je za štetnike, obilazite maslinike i pazite na svoje masline.

Novi broj Masline je na kioscima u ponedjeljak 7. ožujka.

Meri Šilović
GLAVNA UREDNICA MASLINE

 

SADRŽAJ:

EKSPERIMENT NA HVARU  
Ekstra djevičansko ulje iz ledene berbe

SPOR PROTIV MINISTARSTVA
Upravni sud na strani Dalmatinskog ulja

PUN POGODAK
Zagreb željan maslinovog ulja

VELA LUKA
Procvjetale masline u siječnju

KALENDAR RADOVA

Agrometeorologija

FOTO ŠKOLA
Naučite cijepiti masline

AKTUALNO: Kako prepoznati nevidljivu zarazu paunovim okom

Dr. IVICA VLATKOVIĆ:
Posadite murvu u masliniku

ČITATELJI PITAJU

ZDRAVLJE
Maslinovo ulje, talk i rak

CRNA GORA
Pozrnica za nova vremena

NOVI MODEL OSIGURANJA POLJOPRIVREDE
Povrat više od pola premije

Mediteranski vrt
Kadulja iscjeliteljica
Sjetveni kalendar

16. travanj 2024 18:02