StoryEditorOCM

broj 64 / rujan 2015.Sezona za odlikaše

Piše PSD.
7. rujna 2015. - 13:12
zaclanak

Ludo je bilo ovo ljeto, kao što je u prošlom broju i obećao Maslinin agrometeorolog Marko Vučetić. Bilo je tako silno i tako vruće da je izgleda ubilo i – muhu. Naravno, maslinovu, na opće odobravanje maslinara, koji bi u to ime bili spremni otrpjeti čak i koji nemogući stupanj više.

I tako su sada krajem kolovoza plodovi na stablima maslina svuda zdravi i, mnogi se hvale, baš krupni. Samo da imperija - muha u trećoj generaciji - ne uzvrati udarac. Svi su na oprezu, a što i kako napraviti kako bi se to spriječilo pročitajte u ovom broju Masline iz pera najkompetentnijih stručnjaka.

Kako sada stvari stoje, godina sigurno nigdje neće biti rekordna, maslina manje-više na stablima ima, rekli bi ljudi “dobro je, ali moglo je i bolje“, a oni koji početkom ljeta nisu obavili dva prskanja neće imati ništa.

Ovo je sezona za odlikaše, za one koji su slušali struku. Peh su imali u južnoj Istri već u cvatnji, a vrijedne maslinare s tog područja onda je pogodila suša. O svemu tome izvještavamo u ovom broju.

Među brojnim zanimljivim tekstovima posebno je intrigantan onaj prof. dr. sc. Olivere Koprivnjak, koja piše o mogućnosti da se upotrebom talka i soli u uljari tijekom miješanja tijesta dobije i litra i pol maslinovog ulja više. Koliko po kojoj sorti i koliko se čega dodaje, ima li to utjecaja na kvalitetu ulja, pročitajte na idućim stranicama.

Dr. Vlatković piše o utjecaju magnezija na rodnost masline, Mladen Stubljar i Edi Družetić su bili pravi Indiane Jonesi u antičkoj uljari u Barbarigi, a pročitajte svakako i usporedbu hrvatske i španjolske priče i argumente zašto španjolski đir sa superintenzivnim nasadima maslina nije za nas.

Toliko da vas zaintrigiram. Ostale zanimljivosti otkrijte sami od jedne do druge stranice ovoga broja Masline. Na kioscima je od ponedjeljka, 7. rujna.

Meri Šilović
glavna urednica Masline

 

SADRŽAJ:

NOVOSTI U PRERADI MASLINA
Kako talkom i soli do više maslinova ulja

Kalendar radova

Agrometeorologija

JESENSKA GNOJIDBA
Koliko gnojiva treba kojoj maslini

AKTUALNO
Magnezij važan za rodnost oblice

IZ ZAVODA ZA ZAŠTITU BILJA
Muhu ubilo prevruće ljeto

Suša popila berbu u južnoj Istri

Dnevnik maslinara

O SUPERINTENZIVNOM NASADU
Nije za nas španjolski đir

MASLINOVO ULJE
Od eliksira zdravlja do velike prevare

REPORTAŽA
Indiana Jones i antička uljara u Barbarigi

ČITATELJI PITAJU

KOZMETIKA
Vrhunske kreme od - komine

Maslinov gaj

Gastro priče

25. travanj 2024 22:57